Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alternativne metode lečenja i opuštanja: Ai Chi pokreće energiju ljubavi

Ai Chi je efikasna metoda, koja kroz pravilne pokrete povećava potrošnju kiseonika i trošenje kalorija, a ujedno rehabilituje i jača telo.

  Izvor: Ai Chi pokreće energiju ljubavi, foto: Shutterstock

Pored vrlo značajnog mesta u wellness centrima, u termalnoj vodi  i preventivnog anti stres karaktera i podsticaja vitalnosti, Ai Chi je vrlo je zastupljena i u procesu rehabilitacije i sastavni je deo mnogih terapija.

Povezuje istočnu i zapadnu filozofiju i ujedinjuje mentalne, fizičke i duhovne energije. U pitanju je vid pokreta u vodi koji ojačava i opušta celo telo, a kombinuje Tai Chi, Shiatsu i Watsu. Sprovodi se u vodi koja doseže do ramena. Karakteristike su: duboko i umireno disanje; široki pokreti trupa i ekstremiteta. Počinje sa vežbom disanja, postepeno se uključuju pokreti gornjih ekstremiteta, trupa, donjih ekstremiteta, a pri tome se i celo telo uključuje u pokret. Ai Chi je adekvatan pokretima Tai Chi-ja, stim, da se sprovodi u vodi i da su svi pokreti povezani sa kontrolom disanja. Vežbe dovode do opuštanja i do oslobađanja od stresa.

PROČITAJTE JOŠ: 10 navika zdravih ljudi: 1. nisu nikad na dijeti

Ovi pokreti mobilizuju zglobove, opuštaju napete mišiće: mišiće pored kičmenog stuba, mišiće ramena i lopatice. Imaju dobro dejstvo na krvotok i na nervni sistem. Ai Chi pomaže opuštanju celog tela.

Ova metoda je idealna relaksaciona tehnika za osobe sa visokim stresom. Ostvaruje bolju pokretljivost i mobilizuje celo telo.Osnivač Ai Chi-ja je Jun Konno iz Japana. On je u svojoj zemlji najuspešniji konsultant za plivanje i za fitnes. Predsednik je Japanskog Aqua Dynomics Institute-a.

-U septembru 2014. godine zakoračio sam i sa punim srcem i poštovanjem koračao sam kroz mikrouniverzum divnog čoveka, mog „novog“ učitelja iz Japana, Jun (Djun) Kona. Otvorio je i meni vrata kada sam pokucao, i sa širokim osmehom i zagrljajem dobrodošlice , poveo kroz odaje svoga hrama, koji već 21 godinu uredjuje i obogaćuje. Njegova palata zove se AiChi. Ai na japanskom znači ljubav, chi-znate već , energija – kaže Peđa Filipović,  učitelj i kreator masaža i wellness koncepta i prvi sertifikovani instruktor Ai Chia za Srbiju zahvaljujući kome je ova metpoda  svrstana u wellness koncept Banje Koviljače.

Po terapeutima, najveća prednost ove metode je da povećava rastegljivost i jača donji deo tela. Terapeuti takođe smatraju, da je veoma korisno što metoda stabilizuje trup, dovodi ga u ravnotežu i ublažava bolove. Oni koji su isprobali metodu, rekli su sledeće: „iskustvo umirivanja“, „opuštanje uma i tela“, „simfonija tela“. Ova dobra dejstva se povećavaju sa ponovnim vežbanjem. Oni koji su savladali metodu se više opuštaju, a istovremeno su u stanju da obrate pažnju na najmanji pokret ruku, zglobova, a stim se poboljšavaju i mentalni sposobnosti.

Voda smanjuje edem u zglobovima, što dovodi do povećanja pokretljivosti. Lagani, kružno izvedeni, strujajući pokreti jačaju dubinske mišiće i pri tom pružaju opuštajući doživljaj. Strujajući pokreti Ai Chi-ja pojačavaju procese metabolizma i cirkulaciju krvi. Istraživanjima je potvrđeno da u telu koje se nalazi u vodi do ramena, tokom disanja potrošnja kiseonika je povećana od 7 do 25 odsto, a sa tim se povećava i potrošnja kalorija.

- Za vežbanje je potrebna topla voda - da bi održali unutrašnju temperaturu tela. Idealna temperatura vode je 32-36 C. Voda koja je na temperaturi od 26 do 29 C ne relaksira, već zateže mišiće. U ovom slučaju krv protiče pretežno do unutrašnjih organa, a ne do ekstremiteta, a pri tom se mišići zatežu. U vodi, koja je na nižoj temperaturi treba da radimo  vežbe zagrevanja ili da radimo sa menjanjem ritma disanja. Potrebna je 2,25 kvadratnog metra površine vode po osobi. Idealna dubina vode je za 30-45 cm-a manja od visine osobe koja vežba – kaže naš sagovornik. 

Na sledećoj strani pročitajte kod kojih tegoba Ai Chi najviše pomaže...

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije