Ukoliko je čovek kontinuirano izložen stresu dolazi do poremećaja u funkcionisanju organizma što uslovljava pojavu nekih bolesti kao što su povišen krvni pritisak, srčane aritmije, problemi sa prabavom i sl.

PROČITAJTE VIŠE: 3 prirodna i jeftina recepta za svež dah

Kako biste izbegli nastanak neke od ovih bolesti i uspešno prevazišli stres, predlažemo vam šest najboljih prirodnih recepata:

1. Čajne mešavine

Potrebno:

  • srdačica - 3 kašike
  • ist nane - 3 kašike
  • koren valerijane  -2 kašike
  • šišarke hmelja – 2 kašike.

PROČITAJTE VIŠE: Sprečite i izlečite kamen u bubregu: prirodni lek od prosa

Potrebno:

  • kašika šišarki hmelja
  • kašika korena valerijane
  • kašika majkine dušice i
  • kašika kantariona

Priprema:

Dve kašiku mešavine preliti šoljom vrele vode i ostaviti poklopljeno 15 minuta. Procediti i piti tokom dana.

2. Lavanda

Kašičicu usitnjene lavande preliti sa 200 ml ključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 15 do 20 minuta. Čaj procediti i piti 2-3 šoljice dnevno.

3. Matičnjak

Čaj od matičnjaka priprema se vrlo jednostavno tako što se jedna mala kašika ove biljke prelije sa 2 dl ključale vode, zatim poklopi i ostavi da odstoji svega 5 minuta. Nakon toga procedi i pije dva do tri puta na dan.

PROČITAJTE VIŠE: Tri recepta iz prirode koji brzo deluju protiv dijereje

4. Majčina dušica

Lekovite sastojke skriva i u listu i u cvetu, a njena eterična ulja opuštaju mišiće. S obzirom da njeni sastojci lako izvetre potrebno je da čaj pripremate u poklopljenoj posudi kako ne bi izgubio lekovita svojstva. Priprema čaja je jednostavna: kašiku majčine dušice prelijte s dva decilitra vrele vode, poklopite i ostavite da stoji tako pola sata. Kad se čaj ohladi, procedite ga i popijte. Ukoliko vam smeta gorčina, zasladite ga medom.

5. Hmelj

Preliti dve kašičice cvetova hmelja sa 2,5 dl kljućale vode i oslaviti da odstoji poklopljeno 10 minuta. Procediti i piti u gutljajima pola sata pre spavanja. Po želji zasladiti lipovim medom.

Napomena: U većoj dozi hmelj izaziva trovanje koje se manifestuje kao mučnina, povraćanje,glavobolja i usporavanje cirkulacije. Gojazne osobe trebalo bi da izbegavaju čaj od čistog hmelja jer otvara apetit.

6. Vino i matičnjak

U 1 litar belog vina staviti 2 kašike matičnjaka, ostaviti 2 nedelje na tamnom mestu, ponekad protresti, ocediti. Piti po 30 grama tri puta na dan. 

Tekst: Vesna Stanimirović