Lekari upozoravaju da je bračni sterilitet sve češća bolest modernog društva koja nastaje zbog izloženosti stresu, lošim životnim navikama, zagađenoj okolini, ali i činjenici da se parovi sve češće u kasnijim godinama odlučuju za potomstvo. Stručnjaci tvrde da preko 300.000 parova u Srbiji ima problem bračnog steriliteta.  

Kada se druge metode lečenja strelitieta iscrpe, a rezultati izostanu, mnogi se okreću akupunkturi, kojom se uspostavlja ravnoteža i izaziva pozitivna reakcije organizma. Mnoga istraživanja pokazala su da akupunktura može da ima značajan doprinos i da bude faktor povećanja stepena uspešnosti lečenja steriliteta. Akupunkturom se aktiviraju energetski tokovi u meridijanima, a to utiče na smanjenje napetosti i stresa, poboljšanja cirkulacije,bolji imunološki i endokrinig odgovor. Rezultat je često značajno veći stepen uspešnosti tertmana i trudnoća. Metoda je bezbedna i pouzdana. Aplikovane iglice aktiviraju prirodne sposobnosti tela stimulišuci lučenje beta–endorfina koji utiču na poboljšanje funkcija jajnika. Istovremeno se postiže povećanje prokrvljenosti materice.

PROČITAJTE VIŠE: Šatavari: lekovita indijska biljka koja pomaže kod problema sa sterilitetom

Homeopatija je takođe veoma moćan metod za lečenje steriliteta. Najnovije naučne studije pokazale su, naime, da je kod žena koje su se podvrgle homeopatskom tretmanu u 57 odsto slučajeva poboljšana plodnost, dok je kod muškaraca broj spermatozoida povećan za 65 odsto. Stručnjaci homeopatije tvrde da postoje homeopatski lekovi koji imaju poseban afinitet prema reproduktivnom sistemu muskarca i žene, ali to ne znači da se ti lekovi uvek koriste u svim slučajevima. Homeopatija je holistička medicina upravo zato što se homeopatski lek bira isključivo tako da odgovara toj određenoj osobi. To znači da se i u tretiranju neplodnosti kod različitih osoba pojavljuju i različiti lekovi. 

PROČITAJTE VIŠE:  Najčešći razlozi za muški sterilitet

Reiki se bazira na balansiranju životne energije na nivou čakra sistema. Najčešći izroci steriliteta su hormonski poremećaji i stres, što dovodi do hiperprodukcije hormona nadbubrega. U toku reiki tretmana optimalizuje se lučenje svih hormona i dovodi do stanja opuštenosti i bezbrižnosti, što je jedan od preduslova za mogućnost prirodnog začeća.  Praksa je potrdila  određen broj slučajeva mladih žena kojima je reiki, uz pomoć metoda klasične medicine ili samostalno, pomogao da zatrudne i dobiju dete. Reiki deluje na čakre koje predstavljaju energetske centre, smeštene na ljudskom telu u nivou žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Postoji sedam glavnih čakri, kao i sedam glavnih žlezda zaduženih za stvaranje hormona i njihovu regulaciju. Izuzetak čini prva čakra, koja se kod muškaraca nalazi između testisa i anusa, a kod žena u nivou grlića materice, i za nju je odgovorna nadbubrežna žlezda. Svim ostalim žlezdama možemo pristupiti polaganjem dlanova na čakre od dva do sedam i na taj način direktno uticati na uspostavljanje normalog metabolizma hormona.

Tekst: Žaklina Milenković

LepaiSrecna Naučno je dokazano da akupunktura, homeopatija i reiki mogu da ubrzaju lečenje steriliteta jer sve ove tehnike smanjuju napetost i stres, a hormone dovode u ravnotežu.