Miom materice je bolest ženskog genitalnog područja, koja se manifestuje formiranjem i rastom benignog tumora u miometrijumu - mišićnom sloju materice. Miomi mogu imati simptome, ali nije pravilo. Predstavljaju najčešće benigna ginekološka oboljenja i oni se javljaju kod više od polovine žena do pedesete godine života, prenosi RTV.

Kod nekih žena ne izazivaju tegobe, dok kod drugih mogu da izazovu obilna i učestala krvarenja iz materice, bolove, infertilitet (neplodnosti) i brojne druge tegobe. Strah od postojanja i porasta ovog benignog tumora predstavlja dodatno opterećenje za većinu žena.

Dosadašnji operativni tretman mioma podrazumevao je klasičnu operaciju ili primenu endoskopskih metoda poput histeroskopije i laparoskopije koje se uspešno više decenija sprovode na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCV u Novom Sadu. Operativni tretman nosi određene rizike po pacijentkinju, diskomfor i opterećenje, kako žena i njihovog kvaliteta života, tako i zdravstvenog sistema, a neprekidni zadatak medicine kao struke i nauke je iznalaženje novih minimalno invazivnih modaliteta lečenja.

U potrazi za efikasnim i minimalno invazivnim tretmanom poslednjih godina je razvijena procedura transvaginalnog radiofrekventnog uklanjanja mioma ("Moving shot" tehnika), koja se do sada sa uspehom primenjivala u određenim centrima u Španiji i Italiji. Procedura je u pravom smislu minamlno invazivna, sprovodi se tretman mioma bez reza, primenom ultrazvučno vođene radiofrekventne ablacije i sama procedura se pokazala pouzdanom, efikasnom, visoko uspešnom, ali pre svega bezbednom i komfornom.

Prepoznavši važnost procedure i njene benefite za brojne pacijentkinje sa miomima materice prof. dr Đorđe Ilić je u prethodnom periodu prošao kroz obuku za primenu ove procedure u referentnom evropskom centru u Firenci, gde je uz pomoć vodećih stručnjaka iz ove oblasti uspešno obučen i sertifikovan za sprovođenje same procedure, kao i za dalju edukaciju ginekologa u našoj sredini. Svega nekoliko nedelja po kompletiranju obuke u inostranstvu,  prof. dr Ilić i njegovog tim sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCV uspešno su sproveli prve procedure transvaginalne radiofrekventne ablacije mioma uz dalju edukaciju kadra u istom postupku.

Sve tri pacijenkinje kojima je sprovedena procedura su nakon 2 sata otpuštene sa klinike bez reza, dodatnih tegoba i sposobne da se vrate svojim redovnim životnim aktivnostima, navode iz Kliničkog centra Vojvodine. 

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

BONUS VIDEO:

MILICU JE DOKTOR PORODIO NA RESPIRATORU U 8. MESECU I S TUMOROM Sada joj je ponudio nešto neverovatno, a reč je o njihovoj deci Kurir televizija

(RTV/Lepa&Srećna/J.G.)