Rak dojke je najčešća maligna bolest koja se javlja kod žena i čini oko 25 odsto tumora kod ženske populacije. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” registrovano je preko 4.447 novoobolelih. Rano i pravovremeno otkrivanje ove bolesti je od ogromnog značaja za život svake žene, a u tome značajno mogu da pomognu i redovni samopregledi.

"Redovnim samopregledomdojki svakog meseca moguće je otkriti svaku nenormalnost i tumor u dojci u najranijem stadijumu. Samopregled dojke je vrlo jednostavna procedura koja zahteva samo ogledalo i par minuta, a može biti izuzetno koristan, pa ga je najbolje svakog meseca ponavljati sedam dana od početka menstruacije, odnosno kod žena u menopauzi ili bez materice prvog dana svakog meseca", objašnjava mag.farm.spec. Kristina Kovačević, farmeceut Farmaceutske komore Srbije.

Postoji 3 načina da obavite samopregled kod kuće, a Kristina daje detaljna uputstva za svaki od njih.

1. Pod tušem

Uz podignutu jednu ruku iznad glave kružnim pokretima tri srednja prsta sistematski opipati sve delove dojke. Ne koristiti same vrhove prstiju već njihove završetke i pri pipanju obratiti posebnu pažnju na postojanje zadebljanja, čvorića i slično. Desnu ruku upotrebite za pregled leve dojke, a levu ruku za desnu dojku.

2. Pred ogledalom

Postaviti ruke na bokove i čvrsto ih pristikujući, pokušati da zategnemo grudne mišiće na kojima leže dojke. Istovremeno u ogledalu tragati za asimetričnim promenama na dojkama u smislu ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Lakše asimetrije u veličini dojki nisu značajne jer je prisutna u najvećem broju žena. Nakon toga lagano podignite ruke iznad glave i tragajte za prethodno navedenim promenama na dojkama.

3. U ležećem položaju

Da bi najbolje pregledali desnu dojku, treba da legnete i postavite jastuk pod desnu lopaticu i istovremeno podignete desnu ruku iznad glave. To omogućava da se dojka rasprostre po najvećoj površini grudnog koša, pa je najtanja i najlakša za pregled. Prilikom pipanja desne dojke koristite vrhove tri srednja prsta leve ruke, sa kružnim pokretima, počevši od periferije dojke prema bradavici, najbolje kao kretanje kazaljke na satu. Obratiti pažnju na ulegnuće i čvoriće. Zadebljanje tkiva na bazi dojke u obliku ruba je normalna pojava. Ponovite pregled leve dojke desnom rukom.

Na kraju pregleda nežno pritisnite bradavice obe dojke, radi eventualnog otkrića iscedka ili sukrvice.

Savet farmaceuta

Farmaceuti se tokom rada u apotekama svakodnevno susreću sa problemima ženskog zdravlja, a neretko je to i kancer dojke. Često su tu da pacijenktinjama pruže podršku ili daju savete u vezi sa pravilnom primenom lekova, praćenjem neželjenih efekata i mogućim interakcijama dva leka. Mogu da pomognu i raznim preporukama koje se tiču nege kože nakon zračenja, kao i da daju uputstva za vežbe koje pacijentkinje mogu da rade kod kuće uz odobrenja lekara.

Sve to zajedno pozitivno utiče na povratak dnevnim aktivnostima posleoperacije, objasnila je Kovačević.

Sa godinama, šansa za nastanak raznih bolesti se povećava, pa tako starije pacijentkinje pored dijagnoze karcinoma dojke obično imaju još neko pridruženo oboljenje, koje takođe zahteva terapiju, što svakako povećava rizik za interakcije lekova. Zato je važno da prilikom podizanja terapije upoznate farmaceute sa lekovima i suplementima koje već koristite.

Pročitajte i Rak dojke pogađa žene u najboljim godinama.

BONUS VIDEO:

U SRBIJU STIŽU INOVATIVNI LEKOVI ZA RAK DOJKE! Pacijentkinja: Srećna sam i zahvaljujem se RFZO! Očekujem MANJI STEPEN SMRTNOSTI Kurir teleivizija

 Tekst: Leppa&Srećna/K.L.