Za Novaka Đokovića ponekad kažu da je prava "teniska mašina", a da bi ona radila "kao podmazana", neophodno je i odgovarajuće "gorivo".

Dobro je poznato da se naš teniski as hrani izuzetno kvalitetno, kao i da na meč obično ponese nešto od namirnica. Nekad su to bile banane, u poslednje vreme urme.

Novak dolazi na teren sa torbom prepunom najrazličitijih preparata, pa je zato bilo neobično što je na turniru u Sinsinatiju morao da traži od tima nešto što mu nedostaje. Na kraju je toliko glasno viknuo da su svi čuli - "kreatin"!

I naravno, planeta je "eksplodirala" tražeći šta je kreatin i kako može da se koristi ovaj suplement.

novak djokovic 0689415886-min.jpg
Profimedia 

Kretatin je molekul koji telo proizvodi od aminokiselina, elemenata od kojih su izgrađeni proteini. Najveći deo kreatina je uskladišten u skeletnim mišićima, a mnogo manje u srcu, mozgu i drugim tkivima.

Glavni zadatak kreatina je da obezbedi mišićima brzu energiju za pokret, kontrakciju i opuštanje. Drugim rečima, on predstavlja gorivo za naše telo.

U ljudskom organizmu, jetra, pankreas i bubrezi proizvedu oko 1gr kreatina dnevno. Potrebna su dva, pa se taj ostatak mora nadoknaditi iz životinjskih proteina. Nije ni čudo što su suplementi kreatina postali veliki biznis, vredan 400 miliona dolara godišnje.

novak djokovic 0798869831-min.jpg
Profimedia 

"Kreatin je, narodski rečeno, organsko jedinjenje, supstanca koja ubrzava stvaranje energije", To nije steroid, nedozvoljeni dodatak i jedna je od najviše ispitivanih supstanci od svih suplemenata. Prvi put pronađen 1832. godine u mišićima ljudi, a devedesetih je postao najprodavaniji suplement. To nije kao vitamin C ili B, ne koristi se na isti način", objasnio je dr Saša Plećević, poznatiji kao dr Filgud, u emisiji "Jutro" na TV Prva.

Mada se kreatin najčešće pominje u bodibilderskim krugovima, jer vezuje vodu pa mišići deluju moćnije, i žene se često hvataju ovog suplementa. Najviše, zato što se nadaju da će im pomoći pri mršavljenju.

Međutim, ova supstanca nije nikakav magični prah, pa može da vam pomogne jedino ako već vredno vežbate i imate kontrolisanu ishranu. Kreatin učestvuje u izgradnji snažnijih mišića, a oni donose i pojačanu potrošnju energije.

novak djokovic 0798893212-min.jpg
Profimedia 

Za to je potrebno barem nekoliko nedelja korišćenja, pa je tako i Novakova vika u Sinsinatiju bila "malo više teatar, a manje ima realnog smisla".

"Ako Đoković uzima redovno kreatin, onda nema potrebe da ga uzima u toku meča", kaže švajcarski stručnjak za sportsku ishranu Deni Hofsteters. "Ako ne uzima, on mu ne može pomoći. Prvi efekti u eventualnom dodavanju snage mogli bi se osetiti tek nakon sat ili sat i po", tvrdi Deni.

Po mišljenju dr Filguda, svako ko se pravilno hrani, nema potrebe da unosi kreatin ili bilo koji drugi suplement.

Tekst: Lepa&Srećna