Postoji više razloga zbog kojih nastaju masne naslage na stomaku. Najčešće su to pogrešna ishrana i nedovoljna fizička aktivnosti, ali mnogi ne znaju da i stres doprinosi nastanku sala.

Dok je alkohol očekivano jedan od faktora gojaznosti, istraživanja su pokazala da i pušenje doprinosi gomilanju masnih naslaga na struku.

Masno tkivo ispod kože he neophodno da bi sačuvalo telo od niskih temperatura, ali se unutar trbušne duplje stvara se i takozvana visceralna mast, ona koja oblaže organe i može biti veoma opasna.

Da biste "skinuli" stomak, ne treba da kupujete skupe preparate niti da se podvrgavate radikalnim dijetama. Dovoljno je da primenite sledeće savete.

Šetnja 3.jpg
Shutterstock  

Šetajte svakog dana! To ne znači da se otisnete u obilazak izloga, "nogu pred nogu", već da pređete bar dva do tri kilometra brzim hodom. A brzi hod je onaj tokom kojeg ne možete da pričate s prijateljicom a da se ne zadišete.

Promenite ishranu tako što ćete rafinisane ugljene hidrate zameniti proteinima. Njih nema samo u mesu, već i u pristupačnijim namirnicama kao što su jaja, pasulj, sočivo i soja.

pasulj-min.jpg
Shuttertock 

Ograničite nivo stresa, jer povišeni kortizol povlači lančanu reakciju koja rezultira naslagama na stomaku. Duboko disanje je odličan način da se izborite s napadima stresa.

Obezbedite sebi dovoljno kvalitetnog sna. Pokušajte da odete na spavanje pre ponoći, spavajte u zamračenoj, provetrenoj prostoriji. Manjak sna takođe dovodi do pojačanog lučenja kortizola.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

dijeta, hrana TikTok/brittanymccrystal