Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GRICKALICE KOJE SU ODLIČNE ZA ZDRAVLJE SRCA: Evo koju količinu treba da jedete svakog dana

Orašasti plodovi imaju visok nivo vlakana, proteina i vitamina, a mogu biti dobri i za zdravlje srca i krvnih sudova, navodi se u studiji naučnika iz Švedske i Norveške.

 zena u kuhinji Izvor: Youtube / Mona Vand, Pharm. D

Konzumiranje jedne šake (oko 30 grama) orašastih plodova dnevno povezano je sa nižim nivoom holesterola i smanjenjem rizika od kardiovaskularnih oboljenja, prema timu Univerziteta u Oslu i Instituta Karolinska u Stokholmu.

Rezultati studije objavljene u časopisu "Food and Nutrition" pokazuju da su oni koji su konzumirali "visok" nivo orašastih plodova, od oko 30 grama dnevno, imali 19% manje šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti i 23% manje šanse da će umreti od njih, u poređenju sa onima koji su jeli samo "niske" količine.

 orasasti plodovi.jpg Izvor: Shutterstock

Kako se navodi, bademi, pistaći i orasi su najbolji kada je u pitanju snižavanje holesterola, ali autor studije Erik Arnesen, naučni saradnik na Univerzitetu u Oslu, insistira na tome da ne postoje ubedljivi dokazi koji bi sugerisali da bi ljudima trebalo preporučiti da jedu određene vrste orašastih plodova u odnosu na druge. Umesto toga, on navodi da se vodite parolom "što više, to bolje" kada je u pitanju grickanje orašastih plodova.

Arnesen je dodao i da orašasti plodovi utiču na holesterol i sprečavaju nakupljanje masti u arterijama, što je jedan od najvećih faktora rizika za srčani udar.

Međutim, istraživači nisu mogli da potvrde da li konzumiranje orašastih plodova smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 i moždanog udara, jer se čini da ove grickalice ne utiču na krvni pritisak ili nivo šećera u krvi.

 Bademi, žena jede bademe Izvor: Shutterstock

"Nismo sigurni u ovo. Čini se da orašasti plodovi ne utiču na krvni pritisak, koji je jedan od faktora rizika za moždani udar. Ne možemo biti sigurni ni da li su dobri za nivo šećera u krvi, koji je povezan sa rizikom od dijabetesa tipa 2", rekao je Arnesen.

Jedan od razloga zašto istraživači veruju da su ove namirnice dobre za zdravlje je sastav masnih kiselina u orašastim plodovima.

"Iako se orašasti plodovi ne mogu koristiti za lečenje visokog holesterola, verujemo da je efekat dovoljno značajan da se koriste kao preventivna mera među opštom populacijom", zaključio je Erik Arnesen.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije