Stručnjaci su otkrili da se apetit menja s godinama, ali i metabolizam usporava. Posle pedesete godine mišićna masa opada, a unošenje male količine hranjivih namirnica, fizička neaktivnost i menopauza, mogu dodatno da ubrzaju ovaj proces. Da biste smršali ako ste ušli u šestu deceniju, nutricionistkinja Blanka Karsija savetuju da se potpuno odreknete slatkiša i jedete više povrća. Pre svega, ona je predložila da pijete više vode, jer na taj način ne samo da mršavite, nego i smanjujete faktore rizika za dijabetes tipa 2. Takođe, nutricionistkinja savetuju da se smanji, ili potpuno izbaci prerađena hrana, a posebno čips, peciva i sladoled.

"Većini ovih proizvoda nedostaju kvalitetni sastojci i hranljivi sastojci. Ove namirnice su bogate rafinisanim ugljenim hidratima, bojama i šećerom i dovode do povećanja telesne težine i neravnoteže hranljivih materija u telu“, objasnila je nutricionistkinja i podsetila na važnost proteina i činjenicu da oni nisu samo životinjskog porekla. Blanka savetuje da je jede sočivo, pasulj, pečurke i hleb od celog zrna.

Žena u kuhinji sprema ručak
Shutterstock  

"Uključivanje proizvoda od celog zrna pšenice u svoju ishranu obezbediće vam složene ugljene hidrate i vlakna koja će vam pomoći da produžite osećaj sitosti“, zaključila je ona, a koje izvore proteina je neophodno unositi u organizam i dok postimo za naš portal ispričala je nutricionistkinja-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga

"Biljni izvori proteina su mahunarke, kao što s pasulj, grašak, sočivo i soja, ali i semenke i jezgrasto voće. Ipak važno je imati na umu da ove namirnice ne sadrže sve esencijalne aminokiseline pa je potrebno kombinovati više namirnica", rekla je i otkrila koje kombinacije su dobrodošle u ishrani:

  • Žitarice i mahunarke
  • Crni pasulj i pirinač
  • Orasi i grašak
  • Sočivo i badem
  • Hleb od speltinog brašna i puter od kikirikija

Izvor: Lepa&Srećna