Čaj od žalfije vekovima unazad korišćen je kod upala grla, ždrela, promuklosti, kod upala unutrašnjih organa, tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija, kao i za vaginalna ispiranja.

I danas se, budući da deluje antiseptično, primenjuje za grgljanje, ispiranje grla kod upala grla i afti. Ova lekovita biljka smatra se antibiotikom širokog spektra, primenjuje se i za regulaciju znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre, kod reumatizma. Utiče i na procese varenja i lučenja žuči. 

Žalfija, čaj od žalfije
Youtube / Printscreen / DOORS OF HEALTH 

Žalfija deluje antimikrobno i spazmolitično (tako da opušta glatke mišiće), a takođe i smanjuje lučenje znoja i pljuvačke. S obzirom na to da sprečava razvoj virusa, koristi se i u mastima protiv herpesa.

Koristi se i za relaksaciju, za ublažavanje napetosti i nervoze, kao i kod nesanice. Dojilje koje žele da prestanu sa dojenjem koriste žalfiju kako bi zaustavile stvaranje mleka.

Žalfija, čaj od žalfije
Youtube / Printscreen / ZAUVEK ZDRAVI 

Žalfija je delotvorna i za dezinfekciju rana i čireva, kao i za zaustavljanje krvarenja. Koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva, jer deluje i antimikrobno.

Za unutrašnju upotrebu, kašika čaja žalfije se prelije šoljom vode i kuva 3-5 minuta, a za spoljašnju primenu (ispiranje, dezinfekcija) se ne kuva, već se čaj žalfije prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji pola sata, posle čega se procedi i ispira nekoliko puta dnevno.

Tekst: Lepa&Srećna