Brusnica je prepuna vitamina C, A i E, zatim minerala - kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i gvožđa, a njeni pozitivni efekti na zdravlje su višestruki.

1. Snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Sušene brusnice sadrže polifenole sa antiupalnim svojstvima, koji pomažu u smanjenju hipertenzije i sprečavaju nakupljanje trombocita, što umanjuje rizik od kardiovaskularnih problema.

2. Sprečavaju infekcije mokraćnih puteva

Konzumiranjem brusnica u organizam unosimo veliku dozu proantocijanidina, a to su antioksidanti koji sprečavaju da se bakterije koje uzrokuju infekciju zalepe za zidove mokraćnih kanala.

Čaj od brusnice
Youtube / Printscreen / Hurricane Jeffries 

3. Korisne su za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2

Brusnice imaju niži glikemijski indeks, iz razloga što nemaju dodatnog šećera, ili im je dodata mala količina šećera, pa samim tim dolazi do manje reakcije na insulin.

4. Pomažu u očuvanju zdravlja zuba i desni

Ova biljka sadrži element koji sprečava bakterije da se vežu za zube, a takođe pomažu i u sprečavanju bolesti desni.

5. Poboljšavaju pamćenje i usporavaju razvoj demencije

Istraživanja britanskih naučnika pokazala su da je svakodnevna konzumacija šake brusnica znatno uticala na poboljšano pamćenje ispitanika kada se radilo o svakodnevnim događajima (vizuelno epizodično pamćenje), na funkcionisanje neuronske mreže i na isporuku krvi u mozak (perfuzija mozga).

Čaj od brusnice
Youtube / Printscreen / TeaTime 

Brusnica se može konzumirati u sušenoj varijanti, u kapsulama, kao čaj ili kao sok.

Čaj se priprema tako što se jedna čajna kašičica ploda prelije sa 2,5 dl ključale vode, ostavi se poklopljeno do 15 minuta, zatim se procedi i pije se do tri puta dnevno. Kada je reč o soku, za prevenciju su dovoljne dve čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno.

Brusnica se ne preporučuje osobama koje piju lekove protiv zgrušavanja krvi.

Tekst: Lepa&Srećna