Jubilarni 40. rođendan je svojevrsna prekretnica za mnoge stvari, pa i za ishranu. Nutricionisti tvrde da je ovo pravi trenutak da iz jelovnika isključimo određene namirnice. Nutricionistkinja Zuhra Pavlova kaže da se u petoj deceniji vide posledice burne mladosti, ali i da zdrave navike mogu pomoću da izgledamo sjajno ali i da izbegnemo probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma.  

"Čips i gazirana pića možete da zaboravite. Raznovrsna ishrana je neophodna, pre svega, da bi se ceo organizam,održao u zdravom stanju. Da bi to postigli morate da jedete grašak, pasulj, sočivo, leblebije, pasulj; žitarice, mlečne proizvode", tvrdi Zuhra i napominje da je neophodno da konzmiramo često namirnice koje sadrže vitamine: morsku ribu, pečurke, grejpfrut, svako zeleno povrće, heljdu, orahe, brokoli, ali i kumin i kurkumu.

Takođe, ona ističe da je važno pravilo da pijemo što više vode jer je ona ta koja igra odlučujuću ulogu u radu organizma. Pored vode, savetuje da pijemo i biljne čajeve.

Ishrana posle četrdesete
YouTube/Screenshot/Inside Edition 

Doktorka je podsetila na štetnost brze hrane, jer kako kaže prerađena i pržena hrana, posebno meso, izazivaju upale u jetri, krvnim sudovima, zglobovima. Sve ovo izaziva problemime sa kožom, metabolizmom i gojaznošću.

Šta ne treba jesti posle 40?

Glavna stvar je smanjiti količinu šećera i mesa.

"Šećer je jedna od namirnica sa visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, odlično je 'gorivo' za maligne ćelije. Šećer oštećuje protein vezivnog tkiva, koji stari kožu, krvne sudove, unutrašnje organe, provocira kataraktu. Obavezno se morate odreći sokova, peciva i masnih deserta. Takođe, pokušajte da smanjite potrošnju belog hleba, testenina, belog pirinča i žitarica", kaže ona i napominje da se vremenom u organizmu smanjuje broj enzima koji vare proteine mesa.

Izvor: Lepa&Srećna