Nakon 40. rođendana metabolizam se neminovno usporava. Redovna fizička aktivnost i prilagođena ishrana su ključni kako bi se održalo dobro zdravlje, ali i vitka linija. Stručnjaci savetuju da se u svakodnevnu ishranu uključi jedan začin koji organizmu donosi višestruku korist. Dovoljan je samo jedan prstohvat kajenskog bibera da bi se postigao odgovarajući efekat. Ovaj začin umanjuje osećaj gladi i ubrzava metabolizam, a tajna je u materiji kapsaicin koju sadrži. 

Ubrzava metabolizam

Posle četrdesete metabolizam se usporava, a zbog horomonskih promena žena počinje da se goji u predelu stomaka i bokova. Mršavljenje je sporo i teško, a nutricionisti preporučuju da se u svakodnevnu ishranu uvrsti kajenski biber koji zbog kapsaicina podiže telesnu temperaturu i ubrzava procese varenja i gubitak masnoće. Kajenski biber doprinosi bržem varenju i hrane koja je bogata belančevinama (meso, riba, piletina…).

Smanjuje osećaj gladi

Kapsaicin može umanjiti osećaj gladi i zato se konzumacija kajenskog bibera savetuje svima koji žele da smršaju.

Snižava krvni pritisak

Brojna istraživanja su pokazala da kapsaicin opušta krvne sudove i smanjuje nivo krvnog pritiska. Takođe štiti od bolesti kardiovaskularnog sistema, smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara, a smanjuje i loš holesterola.

Poboljšava probavu

Zdrave životne navike i namirnice ne opterećuju stomak. Kajanski biber je odličan za regulisanje probave.

Izvor: Lepa&Srećna