Kad god na reklami ugledate kako neko uživa u sladoledu, čokoladi ili priprema roštilj, osetite glad? Poželite da i vi zavirite u svoj frižider i vidite šta biste mogli da gricnete?

Nije baš uvek lako razlikovati pravu glad od situacije kad vam mozak "otvori apetit" i poigra se s vama. I pored popularnih dijeta kao što su autofagija ili redukcioni režimi ishrane zasnovani na brojanju kalorija, neki nutricionisti smatraju da je najzdravije ako jedemo - kad smo stvarno gladni. Naglasak je na reči "stvarno".

Ako se trudite da obuzdate gomilanje kilograma i već imate problem sa debljinom, veoma je važno da znate kad je telu zaista potrebna energija, a kad vas samo neka hrana privlači mirisom ili bojama.

ukusna hrana
Shutterstock  

"Veoma često imamo osećaj da nam se apetit budi, a zapravo je uzrok tom stanju stres, pa čak i samo dosada", objašnjava dr Dženis Hilman koja se bavi gojaznošću kod mladih. Ona ukazuje da su signali gladi često vrlo individualne prirode, kao i da potrebe za hranom, kod iste osobe, mogu da variraju od dana do dana.

Ako osećate da nemate dovoljnu kontrolu nad hranom i obrocima, najbolje je da vodite dnevnik dok tačno ne ustanovite koji je vaš ritam. Potrebno je da unesete sve "grickalice", jer je često baš neuobročenost razlog što potrošnja energije ne funkcioniše kako treba.

Kratka beleška, koju možete da ubacite i u telefon, treba da sadrži podatke o tome šta ste pojeli, kada, ali i šta ste radili i kako ste se osećali u to vreme.

zena s kolacima
Shutterstock  

Ubrzo ćete imati spisak situacija, tojest, stanja koja su za vas "okidač" koji aktivira osećaj gladi. Na osnovu toga ćete moći da planirate ritam zdravih obroka, ali i da znate kad treba da zastanete i upitate sebe - da li ste zaista gladni.

Najčešći znaci istinske gladi su: osećaj praznog stomaka, krčanje u crevima, glavobolja, osećaj blage vrtoglavice, nervoza, drhtavica i malaksalost.

Izvor: Lepa&Srećna