Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dijeta

Proteinima protiv ponovnog gojenja

Autor Katarina Pavlović
Autor Katarina Pavlović

Da li vam je poznat osećaj kada nakon dijete drhtite iz straha da vam se izgubljeni kilogrami ne vrate? Naučnici su analizirali koji su najbolji načini da sprečite ponovno gojenje.

Izvor: Foto: Thinkstock Images

Naš organizam ima nekoliko mehanizama odbrane od gubitka kilograma, kao što su povećana glad, redukovan metabolizam i težnja da se vratimo na stare navike. Zato je sprečavanje ponovnog gojenja jedan od ključnih problema svake dijete.

Za ovaj problem nutricionisti predlažu nekoliko rešenja. To su: različiti lekovi, dijetetski suplementi, visokoproteinske dijete, mlečni suplementi i vežbanje, a posebno se ističu prva tri. Međutim, pošto lekovi protiv gojaznosti mogu da imaju neželjene pojave, uprkos njihovoj delotvornosti više se preporučuje primena dijetetskih suplemenata ili visokoproteinska dijeta.

Visokoproteinska dijeta ističe se kao primaran način borbe protiv ponovnog vraćanja kilograma. Ona predstavlja takav režim ishrane u kom 50 procenata dnevno unetih kalorija čine proteini. Opšte je poznato da su nam belančevine potrebne za pravilan rast, razvoj i imunitet, tako da jačaju organizam a kod povećanog unosa su se pokazale i kao faktor održanja željene telesne težine.

Uobičajena propisana doza proteina predstavlja između 10 i 35 procenata u slučaju prosečnog čoveka. Na primer, u okviru dijete od 1800 kalorija, slobodno možete jesti od 45 do 158 grama proteina na dan, ali preporučljiva količina za muškarce iznosi 56 grama, dok za žene čini 46 grama na dan.

Nalazi o delovanju visokoproteinske dijete rezultat su opsežne meta-analize 20 naučnih studija koju su obavili istraživači sa Karolinska instituta odseka za kliničku epidemiologiju, kao i Centra za probleme gojaznosti Univerziteta Karolinska u Švedskoj. Analiza je uključila rezultate dijete više od 3000 učesnika.

Kako da izračunate kalorije za dijetu, pročitajte ovde.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...