Fini mehanizmi rada organa u telu mogu se ponovo pokrenuti načinom ishrane, piše Lepa & Srećna

Naučnici su izuzetno uzbuđeni rezultatima novog istraživanja koje pokazuje da poseban režim gladovanja može da leči dijabetes

Rezultati su objavljeni 23. februara 2017. godine u međunarodnom medicinskom časopisu "Ćelija", a pokazuju da gladovanje reprogramira ćelije pankreasa

Kakva su pravila ovog lekovitog gladovanja?

Da bi se obuzdali simptomi dijabetesa potrebno je uspostaviti ponovo funkciju pankreasa - ovo je organ koji kontroliše nivo šećera u krvi.

Za to su zadužene specijalne - beta ćelije - u pankreasu, koje detektuju koji je nivo šećera i otpuštaju insulin kad god on postane previsok.

Upravo te ćelije mogu se regenerisati kontrolisanim gladovanjem, kakvo je u pomenutom istraživanju izvođeno na eksperimentalnim životinjama. 

Preneto na ljudski jelovnik, ono bi odgovaralo posnoj ishrani, sa oko 800 do 1000 kalorija dnevno, zasnovanoj pre svega na supama i orašastim plodovima. 

Ovakvo gladovanje traje pet dana, a zatim se produžava sa 25 dana ishrane pune svega po želji. Ritam smene gladovanja i gozbe, tvrde naučnici, povlači "okidač" za restart pankreasa i on ponovo uspostavlja svoje normalno delovanje.

Rezultati su bili povoljni i kod tipa 1 i kod tipa 2 dijabetesa. 

KAKVI SU DODATNI EKSPERIMENTI IZVEDENI KOD DIJABETESA TIPA 1, PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANICI!

PageBreak

Šećerna bolest tipa 1 nastaje zbog poremećaja u imunom sistemu organizma kojim se uništavaju beta ćelije, dok je šećerna bolest tipa 2 rezultat, najčešće, pogrešnog načina života zbog kojeg organizam više ne reaguje na insulin.

Navedeno istraživanje imalo je naročitog uspeha u testovima za dijabetes tipa 1, jer su dobri rezultati postignuti ne samo u eksperimentima s miševima, već i sa tkivima pcijenata obolelih od ovog dijabetesa.

Nalazi nisu samo od značaja za lečenje šećerne bolesti, već imaju posebnu važnost u genetici. Naime, pokazalo se da se reprogramiranje ne mora postizati isključivo genetskim izmenama, već je ono moguće i tako pristupačnim tehnikama kakvi su specijalni režimi ishrane.

Lekari, ipak, upozoravaju da je ritam gladovanja i gozbe u rasporedu 5 dana + 25 dana ipak tek u eksperimentalnoj fazi i da zato treba biti vrlo oprezan. Nikakvi drastični zahvati u svakodnevnom jelovniku ne preporučuju se bez savetovanja s ličnim lekarom. 

Tekst: K. I. 

Izvor: Lepa & Srećna