Prema preporukama Nacionalnog tela za imunizaciju, druga prioritetna grupa su svi oni sa faktorima rizika  - oni koji imaju hronična oboljenja a stariji su od 65 godina. U njoj su i profesije koje su vitalne za funkcionisanje društva, kao što su pripadnici vojske i policije, ali i oni koji rade u kontroli vodosnabdevanja, proizvodnji hrane ali i prosvetni radnici.  Ovaj plan je izložila dr Verica Jovanović, koja je govorila u Dnevniku RTS-a o planu imunizacije, koja počinje na više od 100 punktova u kliničkim centrima i opštim bolnicama širom zemlje.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović "Batut" kaže da je cilj da se ove godine vakcinacijom obuhvati najmanja 20  procenata  celokupnog  stanovništva, kako bi sa imunitetom koji su postigli delovi populacija koji su preležali kovid, dostigli obuhvat od 60 odsto, što je preduslov za kolektivni  imunitet.

"Danas prema operativnom planu krećemo krupnim koracima dalje u smislu obuhvata zdravstvenih radnika koji rade u najrizičnijim zonama, odnosno crvenim zonama", istakla je Jovanovićeva. To su, kako je precizirala, zaposleni u zdravstvenim ustanovama u svim onim bolnicama gde je obuhvat obolelih od kovid bio najveći. "To su klinički centri u četiri najveća grada u Srbiji, istovremeno kliničko-bolnički centri u Beogradu, Vojno-medicinski centar, potom sve opšte bolnice", navela je Jovanovićeva.

Dodala je da će se u ovoj nedelji, počevši od danas, imunizacija raditi kontinuirano, osim za Božić. "Očekujemo da ćemo imati obuhvat od osam i po hiljada zdravstvenih radnika i dve i po hiljade korisnika socijalnih ustanova i zaposlenih u socijalnim ustanovama", navodi Jovanovićeva. Napomenula je da će prvo biti vakcinisani ljudi koji nisu preležali kovid, a nešto kasnije i oni koji jesu.

Direktorka "Batuta" ističe da Srbija ima dobar sistem domova zdravlja. Oko 3.000 vakcinalnih punktova će se formirati u određenim ispostavama, odnosno zdravstvenim stanicama domova zdravlja, kaže Jovanovićeva i dodaje da će to biti model vakcinacije kada je u pitanju masovna imunizacija.

"Kada je u pitanju odlazak prema zdravstvenim ustanovama ili većim kolektivima, tu se već formiraju posebne jedinice, odnosno vakcinalni punktovi, gde će ponovo dolaziti predstavnici domova zdravlja", navodi Jovanovićeva.

Što se tiče novog soja virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji i drugim evropskim zemljama, Jovanovićeva kaže da smo spremni da uz primenu vakcina na adekvatan način pristupimo zaštiti i poručuje da je ključno izbegavati komunikaciju i sprečiti prenos u zajednici.

Izvor: RTS