Praznična trpeza hroničnih bolesnika može da bude bogata, ali obrocima spremljenim na zdraviji način! – Razmislimo o našim bližnjima koji vec dosta pate jer ih muči neka hronična bolest. Potrebno je malo pažnje i strpljenja da im praznici budu lepši i lakši, da uživaju sa porodicom u druženju i zajedničkim obrocima. Prilagodite jelovnik i uživajte u životu zajedno sa svojim bližnjima koji imaju zdravstvene probleme – savetuje Branka Mirković, nutricionista i predlaže kako treba pripremiti obroke za obolele od kardiovaskularnih bolesti.

Oni mogu skoro sve da jedu samo je potrebno izabrati manje masna mesa, najbolje ćuretinu ili piletinu. Da bi masnoća iscurila na dno posude za pečenje stavite krupno sečen luk, šargarepu, celer da prekrije dno. Samo malo ulja stavite da namažete kožicu i kontrolišite da so smanjite na minimum. Kada se ohladi pečenje, skinite kožicu i najnemasniji deo grudi isecite na komade. Umesto pekarskog krompira, samo krompir obarite, isecite na kocke i sa jako malo soka od pečenja pospite i stavite u rernu da se zapeče.

Sarme možete praviti od nemasnog junećeg ili telećeg mesa, sa malo začina. Važno je da kupus dobro isperete i drzite u hladnoj vodi da smanjite količinu soli. Preporučuju se mladi  sirevi, a umesto slanog suvog mesa pravite rolnice od ćurećihprsa sa mladim sirom i ajvarom. Napravite salatu od rendane šargarepe i celera dodajte začine i sjedinite jogurtom ili kiselim mlekom.

Napunite izdubljeni paradajz sa mladim sirom… Uz to poslužite dosta svežih salata da bi se manje jelo meso a više salata. Poslastica može da bude voćna salata.

Izvor: E klinika