Zdrava hrana, voće, povrće, proteini iz oraha, kikirikija, suncokreta, badema i sve to bez pečenja i kuvanja postali su osnovni obroci Novaka Đokovića!

Koliko je dosledan svom sirovom načinu ishrane, Novak je dokazao nedavno u Nišu kada je odbio da proba niški roštilj koji je sigurno jedan od najboljih u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ: Šta danas kuva Novakova žena: hranljiva supa od zdravih namirnica po receptu Jelene Đoković (FOTO)

"Novak jede voće, povrće, ništa kuvano, ništa pečeno, samo sušeno," ističe Ivana Nikolić Jovanović, koja je Novaku spremala obroke tokom boravka u Nišu.

Novakov brat Marko Đoković u blizini hotela gde su odseli primetio je restoran sa zdravom hranom i tako se upoznao sa Ivanom, pa su zajedno našem slavnom teniseru spremali obroke.

"Novak se hrani zdravo, on je 100 odsto vegan. Sve što smo spremali bilo je bez glutena, tu je različito voće, povrće, a tu nema alergena, pripremali smo obroke sa brašnom koje sama pravim, tu su ovsene, ražene i ječmene pahuljice. Bademi, lešnici, bobičasto voće, to je ono čime se Novak hrani," dodaje Ivana.

S obzirom na to da se radi o sportisti, obroci su bili proteinski jači, te je u ishranu dodat badem, suncokret, godži bobice koje spadaju u red jakih oksidanasa, ekspandirana riža.

KOJE KOLAČE VOLI NOVAK ĐOKOVIĆ? PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI...

PageBreak

"Pravila sam im i slatkiše, tačnije energetske bombice sa kokosom, koje se prave od meda, urmi, badema, lešnika, indijskog oraha i kakaoa, kao i palačinke od banane, kruške i mlevenog lanenog semena koje se ne peku već se dehidriraju."

Iako nije lekar, Ivana je sama izučavala ovakav način ishrane što se na njenom primeru pokazalo pozitivno. Priznaje da nije vegan, ali da podržava Novakov način ishrane i dodaje da on sam najbolje zna šta je dobro za njegov organizam.

PROČITAJTE JOŠ: Kako se hrani Jelena Đoković: Ovo je moj recept za kolače (FOTO)

"Mnogo sam proučavala, osluškivala svoje telo, organizam mi je sam poručio šta mu treba, tako i ja potpuno razumem Novaka. Čitala sam knjige Maje Volk, proučavala recepte i moja je preporuka da svako osluškuje sebe i da mu bar jedan obrok bude zasnovan na potpuno zdravoj hrani, kada jednom probate i primetite razliku, logično je da ćete uzeti ono što je najbolje," ističe Ivana.

Kao što je poznato, Novakova porodica se hrani na isti način, za Nišlijku je bilo posla, a o mlađem Đokoviću ima samo reči hvale.

"Iako su oni ljudi koji su obišli svet, prijatno sam iznenađena da ne zahtevaju neko specijalno voće, već ono čega ima na našim prostorima, recimo vole jabuke. Marko je sam došao kod mene, divno smo sarađivali i eto, zaista mi je bilo drago što su otišli zadovoljni," kaže Ivana.

Tekst: I. Anđelković

Izvor: Blic sport