Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 2 kašike soli + so za knedle
  • biber
  • struk celera
  • veza peršuna + malo peršuna za knedle
  • 150 g zeleni (šargarepa, koren celera, koren peršuna)
  • pile (1-1,2 kg)
  • 100 g griza

Priprema:

Pile stavite u veći lonac i zalijte s toliko hladne vode da prekrije meso. Dodajte očišćenu zelen i stavite na laganu vatru da proključa. Čim proključa, posolite, sačekajte nekoliko sekundi pa kašikom skinite penu i nastavite s kuvanjem polupokriveno dok pile ne omekša.

Pred kraj kuvanja dodajte grančice celera i peršuna. Za to vreme pripremite mešavinu za knedle od griza. U dubljoj posudi razmutite jaja, dodajte griz, so, seckan peršun, i žicom promešajte jednoličnu smesu. Pokriveno ostavite oko pola sata, pa smesu za knedle promešajte kašikom, kašičicom vadite knedle, stavljajte u ključalu supu i kuvajte na laganoj vatri 8-10 minuta.