Sastojci

  • 1 manja glavica karfiola
  • so
  • 1 kašika putera
  • 4 kašike brašna
  • 2,5 l bistre supe
  • 3 žumanca
  • 1 kašika hladne vode
  • biber
  • 3 kašike rendanog kačkavalja
  • kriške ražanog hleba premazane puterom

Priprema:

Očistite karfiol, operite i stavite u šerpu. Prelijte vrućom, posoljenom vodom (1 kašika na litar vode) i kuvajte na tihoj vatri pola sata (dok karfiol ne omekša, ali ne previše). Ocedite ga i sačuvajte šoljicu tečnosti. Zatim rastavite karfiol na cvetiće, stavite ih u zagrejanu činiju za supu i držite na toplom mestu. U šerpi od tri litre napravite bledu zapršku od putera i brašna. Prelijte supom i vodom od karfiola, pustite da provri i kuvajte tri minuta mešajući. Razmutite žumanca sa kašikom hladne vode, dodajte ¼ šoljice tople čorbe, sipajte postepeno u šerpu i mešajte dok ne provri. Na kraju dodajte biber i rendani sir. Gotovu čorbu sipajte u činiju  preko karfiola. Najbolje je poslužiti uz ražani hleb premazan puterom.

Recepte piše: Marija Jakob