Jagode svi volimo, ali često se nađu i na manje laskavim listama, poput onih sa najvećim udelom pesticida. Bilo da ih kupujete na pijaci, u prodavnici ili ih sami berete, pravilno pranje jagoda važan je korak pre konzumacije.
Zašto moramo dobro oprati jagode pre jela?
Jagode su često tretirane pesticidima koji mogu ostati na njihovoj površini, oni se dobro ušuškaju u rupice i nije ih lako oprati pod mlazom vode. Istraživanja su pokazala da pravilno pranje jagoda može znatno smanjiti količinu pesticida.
Tokom rasta i transporta jagode mogu doći u kontakt sa prljavštinom i bakterijama. Pravilno pranje pomaže u uklanjanju svih tih nečistoća.
Čiste jagode imaju duži rok trajanja jer se uklanjaju spore plesni i bakterije koje uzrokuju kvarenje, plesni i njihovo brzo propadanje.
Najbolje metode za čišćenje jagoda
Kupka sa sirćetom
- Pomešajte beli sirće i vodu u razmeri 1:3.
- Potopite jagode u rastvor i ostavite ih 10 minuta.
- Isperite ih pod hladnom vodom i osušite.
Kupka sa sodom bikarbonom
- U četiri šolje vode dodajte jednu kašičicu sode bikarbone.
- Potopite jagode i ostavite ih 15 minuta u toj mešavini.
- Isperite ih pod hladnom vodom i osušite.
Istraživanja su pokazala da soda bikarbona može ukloniti do 96 posto pesticida s voća.
Tekst: Zadovoljna.hr/Lepa&Srećna/Radmila Ilić
BONUS VIDEO: