Sveže jagode su veoma osetljive i brzo propadaju. Već nekoliko sati pošto ih donesete sa pijace ili iz prodavnice, počinju procesi zbog kojih se javlja plesan, a voće omekšava.
Da se to ne bi desilo, pazite gde ih držite, ali i kako ih birate. Obratite pažnju na to da li u pakovanju ima oštećenih ili omekšalih plodova - zbog jedne nagnječene jagode može da se pokvari cela činija.
Birajte jagode jarkocrvene boje sa svežim zelenim peteljkama, one pomažu da plod ostane svež. Izbegavajte one koje imaju bele delove oko peteljke, jer su najverovatnije prerano ubrane i neće dostići pun ukus.
Obratite pažnju i na ambalažu. Plastična pakovanja zadržavaju vlagu, što ubrzava kvarenje. Ako imate izbor, birajte drvena ili kartonska pakovanja - propuštaju vazduh i bolje čuvaju plod.
Suprotno uobičajenoj praksi, frižider nije idealno rešenje, jer jagode gube teksturu i ukus. Idealno je da ih držite u podrumu, a ako ipak morate da ih stavite u frižider, neka budu napred, gde je temperatura viša i potrošite ih u roku od 1-2 dana.
Najbolji način je kombinacija kontrolisane vlage i provetravanja. Uzmite staklenu ili plastičnu posudu sa poklopcem. Dno obložite papirnim ubrusima koji će upiti višak vlage.
Jagode rasporedite u jedan sloj, neoprane. Ako morate da ih slažete u više slojeva, između svakog stavite još jedan sloj ubrusa. Poklopac ne zatvarajte potpuno – ostavite blago odškrinut ili izbušite male rupe za cirkulaciju vazduha. Pročitajte i kako se pravi domaći puding od jagoda.
BONUS VIDEO: