Nutricionista Branka Mirković sastavila početkom marta 2015. godine je najjeftiniji zdrav jelovnik za sedam dana, a mi smo izračunali koliko bi to moglo da vas košta, pod uslovom da sve obroke spremate sami. Računica ovog jelovnika ugrejaće vaše srce, a bogami i stomak.

Da bi se jedna osoba hranila zdravo nedelju dana treba joj 1.875 dinara, dok bi za četvoročlanu porodicu trebalo 7.500 dinara. Važno je napomenuti da ovi obroci u potpunosti zadovoljavaju sve potrebe vašeg organizma.

VIŠE: Štedljivi recepti: jednostavna musaka od krompira i kiselog kupusa

"Da bi se uštedelo, na prvom mestu treba napraviti plan neophodnih mesečnih nabavki, plan jelovnika za mesec dana i jelovnik za nedelju dana. Isplanirajte da jela koja se duže kuvaju ili u većoj količini, zamrznete po obrocima i tako u toku meseca imate raznovrsniji jelovnik. I najmanje ostatke ne bacajte, napravite neko novo jelo, čorbu ili kao paštetu, namaz. Praveći veće količine, štedite struju, deterdžent za pranje a sigurno će obroci biti jeftiniji," savetuje Branka Mirković.

VIŠE: Nezaboravna zdrava poslastica: pečena bundeva s prelivom od meda

Hranu je, dodaje ona, najbolje kupiti za nedelju dana, a voće i povrće sezonsko jer uvek ima nižu cenu.

"Treba pratiti razne akcije kada je cena namirnica snižena, a začine, brašno, pirinač, testeninu, pasulj, šećer i namirnice koje mogu da stoje kupiti kada su najpovoljnije, veće pakovanje ili na merenje ," ističe ona.

Nedeljni jelovnik:

Ponedeljak:

  • doručak: hleb namazan paštetom od sardine, čaj,
  • užina: jabuka, ručak: pileća supa sa rezancima, pilav sa karabatakom i kupus salata,
  • večera: pita sa sirom.

Cena: 225 dinara.

Utorak:

  • doručak: pita sa sirom,
  • užina: pomorandža,
  • ručak: pileća čorba, faširana šnicla sa graškom i šargarepom, cvekla salata,
  • večera: rezanci sa sirom.

Cena: 310 dinara.

Sreda:

  • doručak: tost, sirni namaz (sami ga napravite), čaj
  • užina: jabuka
  • ručak: paradajz čorba, dinstana pileća džigerica sa pireom od krompira, salata od rotkve
  • večera: zapečeni karfiol sa sirom i jajima.

Cena: 250 dinara

VIŠE: Štedljivi recepti: slani mafini od starog hleba, slanine i pavlake

Četvrtak:

  • doručak: jaje, tost i kiselo mleko
  • užina: pomorandža
  • ručak: sutlijaš sa pečenom jabukom
  • večera: rezanci sa sirom.

Cena: 225 dinara

Petak:

  • doručak: prženice i kiselo mleko,
  • užina: jabuka,
  • ručak: panirani oslić sa krompir i kupus salatom,
  • večera: tost, sardina salukom, čaj

Cena: 280 dinara

Subota:  

  • doručak: viršla sa senfom, jogurt
  • užina: pomorandža
  • ručak: pileći paprikaš, zelena salata
  • večera: pita od bundeve.

Cena: 270 dinara

VIŠE: Lisina kuvarica: jednostavna lisnata pita s kačkavaljem i šunkom

Nedelja:

  • doručak: omlet sa lukom, jogurt, hleb
  • užina: grejpfrut
  • ručak: pileća čorba, pečeno belo meso sa pečenim krompirom, zelena salata
  • večera: zapečeni rezanci sa sitomi jajima, kao gibanica.

Cena: 300 dinara

Izvor: 24 sata