• Sastojci (za 8 komada):
  • 2 glavice luka
  • 2 kašike putera
  • 500 g kiselog kupusa
  • 350 ml sajdera (vina od jabuka)
  • 1 kašika kima
  • 10 zrna kleke
  • 1 lovorov list
  • so
  • biber
  • 1,5 kg krompira
  • 2 kašike ulja
  • 1 jaje
  • 2 žumanceta
  • muskatni oraščić
  • 1 kašičica majorana
  • 1 kašika jestivog skroba
  • 200 g brašna
  • 2 kruške
  • pola kašičice majčine dušice
  • 150 g gaude

Priprema:

Naseckajte luk pa pola prodinstajte na puteru. Potom dinstajte zajedno s kupusom, sajderom, kimom, klekom, lovorom, solju i biberom 25 minuta. Kuvajte krompir 20 minuta u slanoj vodi. Ocedite kupus i izvadite začine. 2 Zagrejte rernu na 160 stepeni.

Preostali luk prodinstajte na ulju. Ocedite krompir, ostavite da se suši i plehu u rerni5 minuta, izvadite, oljuštite i izgnječite. Zagrejte rernu na 225 stepeni. Dodajte jaje i žumanca u krompir. Zamesite zajedno s lukom, začinima, skrobom i brašnom.

Razvaljajte na podmazanom plehu. Pecite 25 minuta. Narežite kruške na režnjeve te dodajte zajedno s majčinom dušicom i kupusom. Pobiberite. Smanjite temperaturu na 200 stepeni. Pecite još 35 minuta. Nakon 25 minuta pospite sirom.

Recepte piše: Marija Jakob