Uskršnji post ove godine trajao je od 15. marta do 2. maja. Velika subota je poslednji dan posta, a na dan Uskrsa se priprema bogata praznična trpeza. Običaj je da se na njoj nađu namirnice koje nose veliku simboliku.

FARBANA JAJA

Bojena jaja su simbol Uskrsa - izmirenja, novih početaka, vere i nade. Prema verovanjima, uskršnje jaje trebalo bi da nas zaštiti od zlih sila. Zbog toga se ljuska od tih jaja mlela i bacala na polja, oranice i stavljala u staje. A prvo jaje koje smo obojili u crvenu boju  "čuvarkuća", čuva se cele godine i štiti porodicu od bolesti.

MED

Med simbolizuje apostole. Svi oni kao pčele Hristove raznosili su med Jevanđelja po raznim krajevima stradajući radi ljubavi Hristove i svi se preseliše u večno carstvo.

JAGNJETINA

Jagnje simboliše samog Gospoda, rođenog u staji među jaganjcima, gonjenog od ljudi vučje ćudi. On je žrtveno jagnje koje je trpeljivo podnelo muke i smrt, i pobedonosno jagnje koje je Božje, na prestolu nebeskom.

GOVEĐE MESO

Čovek (mudrost), lav (hrabrost), vo (pravda) i orao (čistota) četiri su simbolične životinje koje su u vizijama videli prorok Jezekil i sv. apostol Jovan Bogoslov, kako stoje pred prestolom Svevišnjega. Vo je bila žrtvena životinja, koja se prinosila za pokajanje grehova i zbog pravde. Na svečanom uskršnjem ručku nema jela od svinjskog mesa, zato što su u hrišanstvu svinja i pas simbol upornih nevernika, tvrdih i okorelih.

HLEB

Na stolu moraju da budu hleb, so, vino i riba. Sve namirnice koje služe za pripremu prazničnih specijaliteta imaju duboku simboliku. Hleb simboliše samog Gospoda Isusa: "Ja sam hleb života". (Jov. 6, 48). Tako je rekao Gospod Isus gladnome ljudskom rodu.

KVASAC

Kvasac je simbol nebeskog carstva "jer od malog grumena kvasca, svo testo uskisne". Zato se uskršnji kolač obavezno pravi sa kvascem.

SO

So ukazuje na pravog hrišćanina, koji i druge usmerava ka dobrom. Duša usoljena naukom Hristovom ne podleže kvareći se, a uz to pomaže i bližnjima da se održe i ne pokvare.

VINO

Pretvaranje vode u vino simboliše čudesno pretvaranje zemnoga čoveka u nebeskog. Čokot je simbol Hrista, a loza simbol sledbenika Hristovih.

GROŽĐE, SMOKVE, ČIČAK I TRNJE

Grožđe, smokve, čičak i trnje su simboli dobrih i zlih ljudi.

RIBA

Riba je simbol svih ljudi. Lovljenje ribe označava lovljenje duša ljudskih za carstvo Božje.

 Izvor: Lepa&Srećna/magicnobilje.com