Svi ljubitelji kafa i čarobnih pauza u toku dana koje se obeležavaju kafom prepoznaće, makar vizuelni potencijal napitka za kojim je čitav svet poludeo. 

Dalgona kafa je mućena, penasta ledena kafa, koja se pravi od instant kafe, šećera, vode i mleka. Za njenu pripremu potrebno vam je ukupno 5 minuta.

Kako se priprema Dalgona kafa?

Za pripremu ove, izuzetno penaste kafe neophodna vam je instant kafa. Pena vam neće uspeti čak ni ako upotrebite neku skupocenu, kafu u zrnu, ma koliko dobro da je izmlevena. Tajna pene je, kako kažu biohemičari, u sojinom lecitinu. Možete koristiti instant espreso kafu, ali ako se pitate da li možete da eksperimentišete sa nekim šajem u prahu (poput, na primer, popularnog mača pudera), istina je da vam pena neće uspeti.

Što se tiče ostalih sastojaka - umesto belog, možete koristiti i smeđi šećer, mada se za penu, baš onakvu kakva treba da bude ne preporučuje izbacivanje šećera. Mleko - možete korisititi i ona biljnog i životinjskog porekla, i da - možete koristiti i toplo i hladno mleko. Poslednje što vam je potrebno - topla voda.

Uzmite dublju posudu ako koristite mikser za mućenje (kako ne biste isrpskali okolinu). Sastojke sipate u istoj razmeri - a preporučljivo je da prvo pomešate suve - šećer i instant kafu. Sipajte po jednu kašiku ili mericu svega - kafe, šećera i tople vode - i zatim odmah počnite da mutite - oko 3 minuta - dok ne dobijete penu, koja podseća na gusto umućen šlag. (NAPOMENA: moguće je da će vam biti potrebno i oko 5 minuta da biste umutili dobru penu, ukoliko mutite ručno - uz pomoć žice). 

Zatim, upotrebite špatulu ili kašiku da izdašno sipate deo dobijene pene u čašu sa hladnim mlekom.

Po želji, možete dekorisati penu čime želite.

Ako vas zanima otkud naziv "Dalgona" - ova kafa je dobila ime po južnokorejskom slatkišu sa ukusom kafe, sunđerastog izgleda. Nazivaju je još i "Mućena kafa", "Penasta kafa" i "Mekana kafa". 

Tekst: J. Ć.

Izvor: Lepa&Srećna