Iako su mnogi verni domaćim palačinkama, već duže vreme su veoma popularne i američke. Njihovo baršunasto testo znatno je deblje od palačinki koje najčešće prave majke i bake. Međutim, da li ste čuli za japanske sufle palačinke? Izgledom podsećaju na američke palačinke, ali i na poznati sufle kolač. Ono što je najbolje kod njih je da u smesu ide svega 40g šećera

Važno je naglasiti da svu dobijenu smesu upotrebite odmah, kako je reč o kolaču od belanaca sa veoma malo šećera - ako ostavite da stoji u frižideru, smesa će pustiti vodu.

SASTOJCI:

  • 2 veća jaja  (oba po 58-60g sa sve lljuskom)
  • Mleko 20g
  • Biljno ulje 10 g
  • 1/4 kašičice ekstrata od vanile
  • 30g bilo kog brašna
  • 1 kašičica belog sirćeta
  • 40g belog šećera
  • Malo ulja za podmazivanje tiganja

PRIPREMA:

Odvojiti u dve činije žumanca i belanca. U činiju sa žumacima sipati 20g mleka i 10g biljnog ulja i 1/4 ekstrata od vanile, pa sve to dobro izmešati žicom, dok ne dobijete nešto svetliju i penastu smesu. Zatim, dodajte 30g bilo kog brašna - sipajte brašno kroz cediljku i prosejte, kako ne bi bilo krupnijih grumuljica. Obratite pažnju na konzistenciju testa - trebalo bi da je puterasta. 

U drugu činiju sa belancima, dodajte 1 kašičicu belog sirćeta i mutite mikserom. Kada smesa postane penasta, postepeno dodajte 40g šećera i mutite sve dok ne dobijete šlag.

U prvu činiju gde ste mutili žumanca, dodajte smesu iz druge činije. Sjedinite obe smese dobro, mešanjem.

Tiganj prvo zagrejte na blagoj vatri i potom sipajte malo ulja, pa razmažite ulje salvetom ili ubrusom. Sve vreme koristite blagu vatru za pečenje, a smesu sipate pomoću šprica, polako - poenta je da budu prečnika i visine sufle kolača (ili mafina, kako vam je lakše da zamislite). Potom poklopite tiganj u potpunosti, na 3-4 minuta. Nakon toga, videćete kada budete okretali, da li je potrebno da se još malo zapeče ta strana, što zavisi od vašeg tiganja i šporeta. Drugu stranu isto tako.

Palačinke možete da služite sa voćem, mrvicama čokolade, prelivima ili jednostavno prah šećerom. Pustite mašti na volju.

Trik: Ukoliko ste ipak ostavili testo - i belanca su zbog manjka šećera pustila vodu, smesu za sufle palačinke možete popraviti dodavanjem 30g šećera na jedno belance (odnosno 90g šećera na 3 belanca).

Ako vam je lakše, pogledajte pripremu u videu:

Tekst: J.Ć.

Izvor: Lepa&Srećna