Praznici su lepši uz slatke zalogaje i omiljeni miris i ukus sveže mlevene Grand kafe Gold uz koju je uživanje potpuno!
KAFENE KOCKE
- Sastojci
- 7 jaja
- 140 g šećera
- 130 g mlevenih oraha
- 50 g brašna
- 1 kesica praška
- za pecivo
- 1 dl skuvane i proceđene sveže mlevene Grand kafe Gold
- Fil:
- 120 g maslaca
- 120 g prah-šećera
- 2 žumanceta
- malo skuvane i proceđene sveže mlevene Grand kafe Gold
- Glazura:
- 200 g čokolade
- 4 kašike ulja
Priprema:
Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte orahe, prašak za pecivo, brašno i kafu.
Ujednačite masu i potom lagano umešajte sneg od belanaca.
Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni.
Za fil umutite maslac sa šećerom, dodajte žumanca i ujednačite masu, pa dodajte malo domaće kafe i prelijte ohlađen kolač.
Ostavite da se stegne.
Na kraju prelijte glazurom od čokolade otopljene s uljem.
MAKARONSI S KAFOM
- Sastojci:
- 4 belanca
- 70 g šećera
- 230 g šećera u prahu
- 120 g mlevenog badema
- 1 kašika sveže mlevene Grand kafe Gold
- 1 prstohvat soli
- prehrambena boja
- fil po želji (kakao-krem, džem, slatka pavlaka, šlag-krem…)
Priprema:
Zagrejte rernu na 150 stepeni.
Belanca i šećer mutite mikserom dok ne dobijete čvrst šam.
Zatim dodajte prehrambenu boju i mutite još minut.
Prosejte badem, šećer u prahu i so dva puta da biste odstranili moguće grudvice.
Postepeno i pažljivo spojte sa šamom od belanaca i kafom.
Smesa treba da bude glatka i gusta, da se ne razliva.
Pleh obložite papirom za pečenje, pa špricem oblikujte loptice.
Pecite 15-20 minuta. Spajajte po dva komada pomoću fila.
Za to možete koristiti džem ili slatku pavlaku, šlag-krem ili samo istopljenu čokoladu.
PUSLICE S KAFOM
- Sastojci:
- 4 belanceta
- 250 g prah-šećera
- 2 kesice vanilin-šećera
- 1 kašika limunovog soka
- navrh noža soli
- 1 kašičica oštrog brašna
- 1 kašika sveže mlevene Grand kafe Gold
- jezgra oraha ili suvo grožđe, po ukusu
Priprema:
Umutite čvrst sneg od belanaca s malo soli, pa polako dodajte sve ostale sastojke, sve vreme muteći.
U pleh obložen podmazanim papirom za pečenje ređajte na rastojanju jezgra oraha ili suvo grožđe, pa preko njih kašičicom ili špricem oblikujte puslice.
Pecite oko dva sata na 120 stepeni (to je više sušenje nego pečenje).
SLADOLED OD KAFE
- Sastojci:
- 2,5 dl vode
- 1-2 kašike sveže mlevene Grand kafe Gold
- 4 žumanceta
- 150 g šećera
- 2,5 dl mleka
Priprema:
Stavite vodu da provri i uobičajeno skuvajte sveže mlevenu kafu, pa je procedite kad se prohladi.
Umutite žumanca sa šećerom.
Zagrejte mleko i u tankom mlazu sipajte žumanca, sve vreme mešajući, i kuvajte dok se ne zgusne.
Ostavite da se ohladi i povremeno promešajte.
Zatim stavite sladoled u frižider da se sasvim ohladi, a onda ga prebacite u zamrzivač i povremeno promešajte.
KAFENE TRUFLE
- Sastojci:
- po 180 g crne i mlečne čokolade
- 1 dl slatke pavlake
- 25 g maslaca
- 2 kašike sveže mlevene Grand kafe Gold
- 50 g kakao-praha
Priprema:
Pomešajte pavlaku, sveže mlevenu kafu i maslac, i prokuvajte.
Sklonite s vatre, dodajte obe čokolade i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa stavite u zamrzivač na jedan sat.
Zatim kašikom vadite bombice, uvaljajte ih u kakao i ređajte na tacnu.
Držite ih u frižideru.
Tekst: Milja Lukić
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.