• Sastojci:
  • 60 gr putera
  • 150 gr prah šećera
  • 60 gr susamovog ulja
  • 2 jajeta
  • 300 gr brašna
  • 30 gr mleka u prahu
  • 20 gr kakao praha
  • malo soli
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 180 gr mlečne čokolade
  • 200 ml mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice ekstrakta badema
  • Za fil:
  • 320 gr mlečne čokolade
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • na vrh noža soli
  • 200 ml slatke pavlake za šlag

Priprema:

Ugrejte rernu na 180C stepeni.

Podmažite puterom 2 okrugla kalupa za tortu (prečnika 20 - 25 cm) i poprašite ih brašnom.

Umutite puter sa šećerom, uljem i jajima dok se sve dobro ne sjedini.

U činiji izmešajte prosejano brašno, mleko u prahu, kakao, sodu bikarbonu i so.

U mešavinu s puterom dodajte brašno, otopljenu čokoladu, pola mleka i ekstrakte.

Mutite dok se sjedini, pa smanjite brzinu miksera i polako dodajte ostatak mleka.

Podelite testo u dva pleha i pecite 20 do 25 minuta (proverite čačkalicom da li je pečeno).

Ostavite da se ohladi.

Za fil, iseckajte čokoladu, dodajte so i vanilu. Ugrejte pavlaku ali pazite da ne provri.

Prelijte je preko čokolade i mešajte sve dok se ne otopi.

Kad dobijete glatku mešavinu bez grudvica, stavite u frižider i neka stoji sat vremena.

Mutite ohlađenu smesu mikserom dok ne postane penasta (oko 3 minuta).

Odmah filujte tortu i premažite je odozgo.

Ukrasite po želji.

Izvor: Lepa&Srećna

RECEPTI ZA TORTE