• Sastojci:
  • 300 g svenamenskog brašna
  • 30 g integralnog brašna
  • 25 g zobenih pahuljica
  • 25 g heljdinih pahuljica
  • 2 kašike semenki bundeve
  • 2 kašike semenki suncokreta
  • 1 kašika semenki susama
  • pola kašike crnog susama
  • 2 kašike krupno mlevenog kukuruznog brašna
  • 1 kašika lanenih semenki
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 5 g suvog kvasca
  • 350 do 400 ml mlake vode
  • dodatne semenke za posipanje

Priprema:

Sve sastojke staviti u zdelu i promešati. Ako koristite suvi instant kvasac, stavite ga direktno u brašno.

Sipati prvo 350 ml mlake vode i sve kašikom ili varjačom sjediniti.

Ako vam se čini da je testo previše gusto, dodajte vode po potrebi tako da možete da ga mešate varjačom.

Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu nekoliko sati da se testo podigne.

Ovo testo se može napraviti i uveče i ostaviti da odstoji preko noći u kuhinji, ali onda smanjite količinu kvasca na pola.

Na radnu površinu staviti pek papir, posuti kukuruznim brašnom.

Na radnu površinu posuti brašno, sipati testo uz pomoć varjače .

Pobrašnjenim rukama oblikovati okrugli hleb i pažljivo preneti na pek papir.

Mokrim rukama skinuti brašno sa gornje strane testa i posuti semenkama koje ste ostavili sa strane.

Prekriti providnom folijom i pokriti nekom većom vanglicom preko i ostaviti da testo raste dok vi grejete šerpu.

Uključiti rernu na 230°C i staviti šerpu od tučenog gvožđa ili, ako je nemate, onda neku zemljanu ili keramičku, koja ima poklopac i može da izdrži visoku temperaturu i grejati oko 45 minuta.

Izvaditi šerpu iz rerne (pazite da se ne opečete), otklopiti i pažljivo spustiti pripremljen hleb, poklopiti i vratiti nazad u rernu i peći oko 35 do 40 minuta.

Otklopiti, smanjiti temperaturu na 185°C i peći samo dok vam gornja korica ne porumeni, a da semenke ne potamne - oko desetak minuta.

Izvaditi pažljivo hleb sa pek papirom, staviti na žicu i pažljivo izvući papir.

Ostaviti hleb da se ohladi.

Izvor: Pomoravka 

RECEPTI ZA HLEB, PITE I PECIVA