- Sastojci:
- 300 g svenamenskog brašna
- 30 g integralnog brašna
- 25 g zobenih pahuljica
- 25 g heljdinih pahuljica
- 2 kašike semenki bundeve
- 2 kašike semenki suncokreta
- 1 kašika semenki susama
- pola kašike crnog susama
- 2 kašike krupno mlevenog kukuruznog brašna
- 1 kašika lanenih semenki
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 5 g suvog kvasca
- 350 do 400 ml mlake vode
- dodatne semenke za posipanje
Priprema:
Sve sastojke staviti u zdelu i promešati. Ako koristite suvi instant kvasac, stavite ga direktno u brašno.
Sipati prvo 350 ml mlake vode i sve kašikom ili varjačom sjediniti.
Ako vam se čini da je testo previše gusto, dodajte vode po potrebi tako da možete da ga mešate varjačom.
Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu nekoliko sati da se testo podigne.
Ovo testo se može napraviti i uveče i ostaviti da odstoji preko noći u kuhinji, ali onda smanjite količinu kvasca na pola.
Na radnu površinu staviti pek papir, posuti kukuruznim brašnom.
Na radnu površinu posuti brašno, sipati testo uz pomoć varjače .
Pobrašnjenim rukama oblikovati okrugli hleb i pažljivo preneti na pek papir.
Mokrim rukama skinuti brašno sa gornje strane testa i posuti semenkama koje ste ostavili sa strane.
Prekriti providnom folijom i pokriti nekom većom vanglicom preko i ostaviti da testo raste dok vi grejete šerpu.
Uključiti rernu na 230°C i staviti šerpu od tučenog gvožđa ili, ako je nemate, onda neku zemljanu ili keramičku, koja ima poklopac i može da izdrži visoku temperaturu i grejati oko 45 minuta.
Izvaditi šerpu iz rerne (pazite da se ne opečete), otklopiti i pažljivo spustiti pripremljen hleb, poklopiti i vratiti nazad u rernu i peći oko 35 do 40 minuta.
Otklopiti, smanjiti temperaturu na 185°C i peći samo dok vam gornja korica ne porumeni, a da semenke ne potamne - oko desetak minuta.
Izvaditi pažljivo hleb sa pek papirom, staviti na žicu i pažljivo izvući papir.
Ostaviti hleb da se ohladi.
Izvor: Pomoravka
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka