Sastojci za dve tortice (promera 8 cm):
- Biskvit:
- 1 jaje
- 150 g šecera
- prstohvat soli
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 2 kašike ulja
- 75 ml mleka + 1 kašicica limunovog soka
- 75 ml tople vode
- 45 g gorkog kakaa
- 100 g mekog brašna
- 1 kašicica sode bikarbone
- maslac i kakao za kalup
- Krema od lešnika:
- 100 g čokoladnog krema
- 30 g maslaca sobne temperature
- 100 ml slatke pavlake + 1 banana
- Premaz od borovnica:
- 100 g zamrznutih borovnica
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašika ekstrakta vanile ili 1 vanili šecer
- 1 g skrobnog brašna
- Krema od krem sira:
- 50 g krem sira
- 15 g maslaca sobne temperature
- 15 g šećera u prahu
- 50 ml slatke pavlake
- Za dekoraciju:
- 100 ml slatke pavlake
- 45 g crne čokolade
- 30 g maslaca
Priprema:
Dve posude- kalupa promera 8 cm premažite maslacem i pospite sa svih strana gorkim kakaom (umesto kalupa mogu vam poslužiti i dve konzerve od graška). Rernu zagrejte na 170°C.
Jaje i šećer penasto umutite pa dodajte vanilu, so, ulje i mleko pomešano s limunovim sokom. U to sipajte mešavinu brašna, kakaa i sode bikarbone. Kratko promešajte, podelite na dva dela pa naspite u konzerve.
Pecite oko 30-35 minuta, tj. dok čačkalica koju ste uboli u sredinu ne bude čista.
Ohladite u kalupima, zatim tankim nožem prođite oko rubova skroz do dna i lagano istresite biskvite iz konzervi. Zamotajte biskvite u prozirnu foliju pa stavite u frižider.
Dok se biskviti hlade pripremite krem i borovnice. Borovnice pomešajte s limunovim sokom, šećerom, vanilom i skrobnim brašnom pa kuvajte na laganoj vatri dok se sav šećer ne otopi i borovnice ne puste tečnost. Zatim pojačajte vatru i kuvajte dok ne dobijete gustu teksturu, poput džema. Ohladite do korišćenja.
Krem sir sobne temperature izmiksajte s maslacem sobne temperature i šećerom u prahu. Zatim tu smesu izmiksajte sa prethodno slatkom pavlakom. Ohladite do korišćenja.
Čokoladni krem i maslac sobne temperature izmiksajte zajedno. Zatim pomešajte i izmiksajte sa slatkom pavlakom. Ohladite do korišćenja.
Bananu narežite na kolutove debljine 1- 2 mm.
Biskvitima prvo, nazubljenim nožem, poravnajte površinu, a zatim svaki prerežite na 4 dela.
Na prvi deo poslažite pet kolutova banane pa premažite s delom krema od lešnika. Stavite drugi biskvit pa ga premažite borovnicama na koje nanesite 1/2 kreme od krem sira. Poklopite trećim biskvitom pa ponovite postupak s bananama i kremom od čokolade pa na kraju stavite zadnji biskvit, onaj koji je kod pečenja bio donji. Ohladite. Sve isto ponovite i s drugom torticom.
Hladne tortice premažite tankim slojem slatke pavlake da obuzdate mrvice i popravite nepravilnosti, zatim ohladite pa premažite ostatkom slatke pavlake. Maslac i naseckanu čokoladu otopite na pari ili u mikrotalasnoj i dobro promešajte. Pustite 10- ak minuta da se ohladi pa prelijte preko hladnih tortica tako da čokolada curi preko ivica.
Ohladite i uživajte u finim torticama u dvoje!
Izvor: Gastro.hr
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka