Sastojci za dve tortice (promera 8 cm):

  • Biskvit:
  • 1 jaje
  • 150 g šecera
  • prstohvat soli
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 2 kašike ulja
  • 75 ml mleka + 1 kašicica limunovog soka
  • 75 ml tople vode
  • 45 g gorkog kakaa
  • 100 g mekog brašna
  • 1 kašicica sode bikarbone
  • maslac i kakao za kalup
  • Krema od lešnika:
  • 100 g čokoladnog krema
  • 30 g maslaca sobne temperature
  • 100 ml slatke pavlake + 1 banana
  • Premaz od borovnica:
  • 100 g zamrznutih borovnica
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika ekstrakta vanile ili 1 vanili šecer
  • 1 g skrobnog brašna
  • Krema od krem sira:
  • 50 g krem sira
  • 15 g maslaca sobne temperature
  • 15 g šećera u prahu
  • 50 ml slatke pavlake
  • Za dekoraciju:
  • 100 ml slatke pavlake
  • 45 g crne čokolade
  • 30 g maslaca

Priprema:

Dve posude- kalupa promera 8 cm premažite maslacem i pospite sa svih strana gorkim kakaom (umesto kalupa mogu vam poslužiti i dve konzerve od graška). Rernu zagrejte na 170°C.

Jaje i šećer penasto umutite pa dodajte vanilu, so, ulje i mleko pomešano s limunovim sokom. U to sipajte mešavinu brašna, kakaa i sode bikarbone. Kratko promešajte, podelite na dva dela pa naspite u konzerve.

Pecite oko 30-35 minuta, tj. dok čačkalica koju ste uboli u sredinu ne bude čista.

Ohladite u kalupima, zatim tankim nožem prođite oko rubova skroz do dna i lagano istresite biskvite iz konzervi. Zamotajte biskvite u prozirnu foliju pa stavite u frižider.

Dok se biskviti hlade pripremite krem i borovnice. Borovnice pomešajte s limunovim sokom, šećerom, vanilom i skrobnim brašnom pa kuvajte na laganoj vatri dok se sav šećer ne otopi i borovnice ne puste tečnost. Zatim pojačajte vatru i kuvajte dok ne dobijete gustu teksturu, poput džema. Ohladite do korišćenja.

Krem sir sobne temperature izmiksajte s maslacem sobne temperature i šećerom u prahu. Zatim tu smesu izmiksajte sa prethodno slatkom pavlakom. Ohladite do korišćenja.

Čokoladni krem i maslac sobne temperature izmiksajte zajedno. Zatim pomešajte i izmiksajte sa slatkom pavlakom. Ohladite do korišćenja.

Bananu narežite na kolutove debljine 1- 2 mm.

Biskvitima prvo, nazubljenim nožem, poravnajte površinu, a zatim svaki prerežite na 4 dela.

Na prvi deo poslažite pet kolutova banane pa premažite s delom krema od lešnika. Stavite drugi biskvit pa ga premažite borovnicama na koje nanesite 1/2 kreme od krem sira. Poklopite trećim biskvitom pa ponovite postupak s bananama i kremom od čokolade pa na kraju stavite zadnji biskvit, onaj koji je kod pečenja bio donji. Ohladite. Sve isto ponovite i s drugom torticom.

Hladne tortice premažite tankim slojem slatke pavlake da obuzdate mrvice i popravite nepravilnosti, zatim ohladite pa premažite ostatkom slatke pavlake. Maslac i naseckanu čokoladu otopite na pari ili u mikrotalasnoj i dobro promešajte. Pustite 10- ak minuta da se ohladi pa prelijte preko hladnih tortica tako da čokolada curi preko ivica.

Ohladite i uživajte u finim torticama u dvoje!

Izvor: Gastro.hr