Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 125 ml kisele vode
  • 125 ml mleka od badema ili soje
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 80 g margarina

PROČITAJTE JOŠ: NAJLEPŠA SLAVSKA POGAČA OD MASNOG TESTA: ovaj recept i ukrašavanje kolača oduševio je ceo Fejsbuk (VIDEO + RECEPT)

Priprema:

Brašno prosejati, dodati so i izmešati. Ostaviti na stranu. Zagrejati bademovo mleko, dodati suvi kvasac i kašiku šećera, izmešati i ostaviti da se kvasac podigne. U brašno dodati podignut kvasac, kiselu, vodu, ulje i zamesiti testo. Isipati na radnu površinu i dobro umesiti testo.

Meni nije bilo potrebno više brašna i testo je dovoljno meko i nije lepljivo za ruke. Oblikovati u kuglu, vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo utrostruči.

Pripremite kalup u obliku srca, ako ga nemate, možete praviti ovu pogaču i u okruglom kalupu, biće podjednako lepa i u okruglom obliku.

PROČITAJTE JOŠ: Uskršnja pletenica pogača

Naraslo testo isipati na radnu površinu i početi sa delenjem.

Trebaju vam 8 kuglica po 54 g, 28 kuglica od po 19 do 20 g.

Da biste tanjili tesato, pomažite se sa gustinom.

Prvih 8 kuglica rastanjiti u veličini tacne od šoljica za kafu.

Uzeti jednu rastanjenu jufkicu, premazati sa omekšalim margarinom, staviti preko te jufkice drugu jufkicu i nju premazati sa omekšalim margarinom i onda i treću, koju ćete takođe premazati i završiti sa jufkicom, koju ne premazujemo.

Ostaviti ovako pripremljeno testo na stranu.

PROČITAJTE JOŠ: Slana predjela: pogačice s kajmakom (RECEPT)

Sad tako isto uraditi i sa ostale 4 jufkice.

Rastanjiti testo što više možete, premazati sa omekšalim puterom i zaviti u rolat, koji ćete rukama još malo rastanjiti.

Iseći prvi rolat na manje rolatiće oko 3 do 4 cm dužine i ređati uz ivicu kalupa, koji ste prethodno malo premazali sa margarinom.

Tako isto uraditi i sa drugim delom testa. 

Ako pravite u okruglom kalupu, trebalo bi da bude oko 23 do 24 cm prečnika.

Izvor: Pomoravka