I danas u većini slučajeva one same razvijaju testo za ovaj delikates (mesi se kao za naše rezance a razvija vrlo, vrlo tanko), ali je cenjena i pita od za tu namenu specijalno pravljenih kora, piše Lepa&Srećna.

PROČITAJTE JOŠ: SARAJEVSKA KLJUKUŠA SA KROMPIROM: tradicionalna pita na starinski način za bogat doručak (RECEPT + FOTO)

Sastojci:

  • 1 paket kora za pitu
  • 200 g maslaca
  • 400 grama sira
  • peršun

Za blanširanje:

  • 3 l vruće vode 
  • 3 kašike soli
  • 1 kašika maslinovog ulja

Za ispiranje:

  • 2 l hladne vode koju treba promeniti čim se smlači (može i s kockicama leda)

Za premaz:

  • 1 jaje
  • 1 kašika maslaca
  • 1 kašika kiselog mleka

PROČITAJTE JOŠ: TURSKI SPECIJALITET ZA EKSTRA RUČAK: pilav sa pistaćima i džigericom (RECEPT + FOTO)

Priprema:

Svaku jufku ponaosob zaroniti u kipuću vodu na 10-15 sekundi, izvaditi i odmah prebaciti u hladnu vodu. Potom je izvaditi i rukom ocediti od suvišne vode pa je staviti u dobro podmazanu tepsiju i to tako da bude zgužvana. 

Jufku posuti s dve kašike otopljenog maslaca, preko nje na isti način staviti drugu jufku, takođe blanširanu i ohlađenu. Drugu jufku treba posuti usitnjenim sirom u koji je dodat seckani peršun.

Opet staviti dve blanširane jufke, a svaku poprskati maslacem, preko njih sir i tako do kraja.

Poslednju koru premazati jajetom umućenim sa uljem i kiselim mlekom. Pitu staviti u frižider na 2-3 sata, a potom peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na oko 200 stepeni.

Kad se izvadi iz rerne, pitu prekriti nakvašenom i dobro oceđenom kuhinjskom krpom.

Recepte piše: M. Ranisavljević

Izvor: Lepa & Srećna