Sastojci (za 4-5 osoba): 

  • 3 - 4 kašika brašna
  • 4 - 5 krompira
  • 1 luk
  • 1 prašak za pecivo
  • ulje ili puter
  • pavlaka i jogurt (prema želji) serviraju se uz kljukušu
  • so
  • biber

Priprema: 

Zagrejte rernu na 250 C. Operite i ogulite krompire, krupno ih izrendajte i pustite da odstoje i puste vodu. Zatim ga osušite, dodajte 4-5 kašika brašna pomešanog sa praškom za pecivo i sitno iseckanim lukom, posolite i pobiberite pa izmešajte. Rasporedite smesu u nauljen okrugli kalup i pecite u rerni dok ne poprimi rumenozlatnu boju (oko pola sata). Isecite kljukušu na trouglove, kao picu, dok je još topla.

Prema želji kljukušu možete da prelijete sa mešavinom jogurta, pavlake i sitno iseckanog belog luka ili servirati uz jogurt, pavlaku ili kiselo mleko.

Ako rernu želite da  zamenite tiganjem, sa istom smesom u koju dodate 2 jaja, možete da oblikujete male medaljone i ispečete ih u vrućem ulju na tiganju.

PROČITAJTE JOŠ: VLAŽNI MEKI KOLAČ OD ČOKOLADE: brauni na brzinu natopljeni sirupom od pomorandže (RECEPT)

Suzi Josipović Redžepagić autorka je najprodavanijeg kuvara u Hrvatskoj poslednjih godina, "Mama zna", koji uključuje čak 500 slanih recepata. Suzi je ljubav prema kuvanju nasledila od svoje majke od koje i potiče većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji preneti i na svoje tri ćerke.  Kako kaže, nije čudo što često pravi kljukušu,  jer je to omiljeno jelo njenog supruga koje ga sećanjem vraća u njegovo Sarajevo. Kljukuša mora da bude tanka i hrskava, čak lagano zagorela, sa puno bibera... takva je najbolja! Brzo se pravi, a prefina je... Ovaj je recept od moje svekrve, nane Bademe, koja je pravila najbolju kljukušu na svetu...

PROČITAJTE JOŠ: UŽIVAĆETE UZ OVAJ TURSKI SPECIJALITET: ukusne kofte sa rendanim sirom i mlevenim mesom (RECEPT)

Izvor: Suzy Josipović Redžepagić / wall.hr