Ova stara osmanska poslastica sa neodoljivim ukusom alve u novije vreme bila je zaboravljena, a onda je 2009. godine ponovo postala hit jer se veoma dopala američkom predsedniku Baraku Obami kome je poslužena tokom njegove posete Turskoj, piše Lepa&Srećna.

PROČITAJTE JOŠ: TURSKI SPECIJALITET ZA EKSTRA RUČAK: pilav sa pistaćima i džigericom (RECEPT + FOTO)

Sastojci za testo:

  • 125 g maslaca ili margarina sobne temperature
  • pola čaše ulja
  • pola čaše mleka
  • pola čaše taana (tahina, susamovog maslaca)
  • 2 kašike sirćeta
  • 1 kesica praška za pecivo 
  • 4 čaše brašna
  • 1 čaša mlevenih oraha 

Za šerbet:

  • 2,5 čaše vode
  • 2 čaše sitnog šećera
  • 1 čaša pekmeza (4-5  kašika)
  • kašičica limunovog soka 

PROČITAJTE JOŠ: ŠAMBALI, TURSKI KOLAČ OD GRIZA, POMORANDŽE I LIMUNA: brz i jeftin slatkiš za ljubitelje slatkog testa (RECEPT + BEZ JAJA I BRAŠNA)

Pripema:

Najpre pripremiti šerbet: staviti vodu i šećer da se kuvaju. Kad provri, dodati limun i kuvati još 15 minuta. Nakon toga u njega umešati pekmez i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.

U dublju činiju staviti maslac, ulje, mleko, tahin i sirće pa sve dobro izmešati. Potom postepeno dodavati brašno pomešano s praškom za pecivo i umesiti testo kao za vanilice. Na kraju preko testa sipati orahe i njih dobro umesiti. Testo rukama rastanjiti u podmazanoj četvrtastoj tepsiji i pritiskajući viljuškom po njemu izvući linije. Peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 190 stepeni.

Pečen kolač ostaviti 2-3 minuta da odahne, iseći na komade željene veličine i zaliti šerbetom. Pre serviranja našarati taanom i po želji posuti mlevenim orasima ili pistaćima.

Recepte piše: M. Ranisavljević

Izvor: Lepa & Srećna