Sastojci

Za koru:

  • 4 veće banane
  • 60 ml ulja
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 1/2 kesice vanilin šećera
  • 200 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 prstohvat soli
  • 1 kašičica cimeta

Za fil:

  • 900 g neslanog krem sira
  • 100 g šećera
  • 1/2 kesice vanilin šećera
  • 250 ml mleka
  • 1 kesica želatina

Dekoracija:

  • cimet
  • banana

PROČITAJTE JOŠ: RECEPT ZA KEKS KOLAČ SA JABUKAMA I CIMETOM: jednostavan i ukusan slatkiš koji će vaša porodica obožavati (RECEPT)

Priprema

Banane izgnječiti viljuškom, pa dodati ulje, jaje i mutiti da se smesa lepo sjedini. Dodati šećer, vanil šećer i mutiti dok se šećer lepo ne otopi. Brašno prosejati i postepeno dodavati zajedno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Na kraju dodati prstohvat soli i cimet. 

Smesu izliti u okrugli kalup kome se stranica skida. Pečemo u već zagrejanoj rerni na 160 C oko 30-40 minuta. 

Neslani krem sir sipamo u posudu za mućenje, dodamo šećer i vanil šećer. Mikserom polako umutimo smesu. U malo mlakog mleka dodamo želatin i pustimo 5-10 minuta da bubri. Kada je želatin nabrubreo dodamo ga preostalom mleku. Mleko zatim postepeno dodajemo smesi od krem sira i mutimo mikserom dok se smesa ne sjedini. Fil prelijemo preko ispečene i ohlađene kore. Ostavimo u frižideru najmanje 3 sata da se smesa lepo rashladi. Skloniti obruč sa kalupa. Ohlađen kolač sečemo i dekorišemo cimetom i kolutovima banane. Uživati u predivnom ukusu.

Izvor: Recepti