Švedski hrskavi hleb ili veoma zdravi, posni krekeri sa raznoraznim semenkama i ovsenim pahuljicama. Pravo otkriće!

PROČITAJTE JOŠ: Zdravi recepti: ruski integralni hleb sa heljdinim brašnom

Ovi krekeri, kako sam ih nazvala, zapravo su tip veoma popularnog, tradicionalnog švedskog, tankog i hrskavog hleba (knäckebröd ili crispbread). Danas ga je moguće kupiti i u mnogim drugim zemljama.

S obzirom na to da se u našoj kući ne jede često običan hleb (osim kad domaćica zasuče rukave), skoro da u svakom trenutku imamo makar po dve vrste "vase" kako ga mi zovemo. Neku koju volimo da jedemo uz slatko, neku uz slano, neke su tanje, neke su ukusnije...

S obzirom na to da najveći deo ovog domaćeg hleba čine razne vrste semenki i stvarno je odličan za grickanje, ja ću ga preimenovati u "zdrava grickalica" ili "slani krekeri".

Relativno skoro sam naišla na ovaj recept, i od tad sam ih pravila već nekoliko puta. Menjala sam recept u zavisnosti od trenutnog raspoloženja za određeni tip semenki i brašna. Ukoliko održavate isti odnos brašna, vode i semenki, biće dobro! Ipak, potrudite se da koristite integralno, prosto da bismo opravdali ovo zdrava grickalica!

Jedino na šta bih vas upozorila je da testo dobro rastanjite. Prvi put kada sam ih pravila, ostalo je malo deblje, posebno po sredini i zbog toga krekeri i nisu bili sasvim hrskavi. Naravno, ukus je bio odličan, ali ipak su neuporedivo bolji kad se potrudite i sasvim ih rastanjite.

Slani krekeri sa semenkama

Sastojci:

  • 3/4 šolje semenki bundeve
  • 3/4 šolje ovsenih pahuljica
  • 1/2 šolje semenki lana
  • 1/2 šolje susama
  • 1/2 šolje semenki suncokreta
  • 1 1/2 šolje brašna (pola ražano, pola pšenično integralno)
  • kašičica praška za pecivo
  • 1 1/2 kašičice soli
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 1 do 1 1/2 šolje vode

Kliknite OVDE da pročitate postupak pripreme slanih krekera!

PageBreak

Priprema:

Zagrejte rernu na 190°C i pripremite dva velika pleha. U većoj činiji spojite sve vrste semenki, brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte ulje i šolju vode. Rukama spojite sastojke i dodajte onoliko vode koliko je potrebno da se formira jednolična smesa.
Nećete dobiti glatko testo. Smesa je krta i ono što je vaš cilj je da sve spojite tako da prestane da se lepi za prste i činiju. Ako ste malo preterali sa vodom, dodajte još malo brašna.

PROČITAJTE JOŠ: Zdravi kolači: medenjaci od integralnog brašna (RECEPT)

Pošto je lakše raditi sa manjom količinom testa, razdvojite ga na dva dela. Drugi deo stavite u frižider dok ne napravite prvu turu krekera. Oklagijom razvucite testo između dva papira za pečenje. Donji papir malo pospite brašnom, kao i samo testo. Razvlačite tijesto tako da na sredini bude jednako tanko kao i pri ivicama.

Izrežite ih na pločice ili trakice. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Uradite tako i sa preostalim testom i stavite da se peče oko 15 minuta.
Kad se krekeri ohlade, čuvajte ih u metalnoj kutiji. Predlažem ih kao grickalicu u toku dana ili kao zamenu za heb.

Napomene:

Za merenje koristim čašu od 2.5dl. Brašno odaberite prema raspoloženju i stanju u ostavi. Ovog puta sam koristila ražano i pšenično integralno, ali možete koristiti samo jedno od ta dva, ili kombinovati sa graham, heljdinim ili pirovim brašnom.
Količina vode će zavisiti od vrste brašna i semenki koje odaberete. Krenite sa jednom šoljom, pa dodajte dok ne vidite da su sastojci počeli da se formiraju u kompaktnu smesu.
Želim vam ugodno grickanje, a ukoliko vam padne na pamet da ponekad ove krekere zamenite nekim drugim, na blogu možete pronaći još nekoliko zanimljivih ideja.

Tekst: Milica

Izvor: Na tanjiru