Sastojci:

  • 5 šolja brašna (780 g)
  • 150 g šećera
  • 2 kockice pivskog kvasca
  • šolja + 1/4 šolje vode
  • kesica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice šafrana
  • 2 kašike susama
  • 3 jajeta
  • rendana kora od limuna

Priprema:

Kvasac izgnječite viljuškom sa 2 kašike brašna i kašikom šećera, dodajte malo mlake vode da bude gusto i ostavite na toplom mestu da uskisne. U većoj posudi umutite 3 žumanceta i šećer, dodajte šafran, rastopljen maslac, kvasac, mlaku vodu, a zatim postepeno brašno, mešajući varjačom. U brašno umešajte prašak za pecivo. Testo treba da postane glatko i elastično. Ako zatreba, dodajte još malo vode. Na kraju narendajte koru limuna. 

PROČITAJTE JOŠ: Sve o Uskrsu: recepti, farbanje jaja i običaji

Kad se testo odvoji od posude, ostavite da naraste do duple količine (oko 1 sat). Prekrijte salvetom koju ste pokvasili vrućom vodom. Testo izručite na dasku posutu brašnom i presavijte ga nekoliko puta brašnjavim rukama. Rernu zagrejte na 100 stepeni. Sneg od 2 belanceta umešajte u susam. 

Od testa razvijte tri valjka, premažite sa malo otopljenog maslaca, a onda ispletite pletenicu, koju ćete saviti uz ivicu okrugle tepsije. Ostavite da naraste prekrivena vlažnom krpom. Premažite dva puta susamom (ili listićima badema). Pecite 10 minuta, a zatim povećajte temperaturu na 170 stepeni i pecite još 15-20 minuta. Pokrijte salvetom do služenja. 

Napomena: Kako je sredina pletenice šuplja, možete da stavite nekoliko šarenih jaja radi dekoracije.

Recepte piše: Milja Lukić

PROČITAJTE JOŠ:

10 simbola Uskrsa

Srednjovekovna trpeza: šta se sve jelo na dvoru Nemanjića

Srpska zdravica u zdravlje domaćinovo

Vaskršnja pogača sa šarenim jajima