Sastojci:

  • 5kg mesnatih, crvenih paprika
  • 2kg plavog patlidžana

Priprema:

Paprike operite, očistite i isecite na manje komade. Kuvajte ih u vodi koja je posoljena po ukusu i dodajte jednu ili dve kašike šećera, pola šoljice ulja i malo sirćeta. Kada paprika smekša ostavite je da se dobro ocedi.

Dok se paprika kuva, patlidžan ispeći u rerni. Možete dodati 5-6 crvenih paprika i tri ljute dugačke paprike da se ispeku zajedno - one daju specijalnu aromu pečenih paprika ajvaru. Kada se sve ispeče očistite od kožice i zajedno sa kuvanom paprikom samleti na mašini za meso, na krupnijem šablonu.

Zagrejati pola litra ulja i ubaciti mlevenu papriku i patlidžan da se prže uz neprekidno mešanje sve dok varjača ne ostavi u masi dubok trag, da se vidi dno šerpe. Dodajte i jedan konzervans.

Kada stavite ajvar da se kuva, stavite oprane tegle u tepsiju u koju smo sipali vodu dubine od dva prsta i stavite tegle u rernu na 100 stepeni, jedan sat.

Kada je ajvar kuvan, razlijete ga u tegle i vratite još jedan sat u rernu da se odozgo stvori korica. Još vruće tegle zatvorite.

Ajvar posolite po ukusu. Beli luk ne kuvajte sa paprikama, nego dodajte pre upotrebe ajvara.

Recept piše: Jovana Vuk

Izvor: Gastronomija