Sastojci:
- 5kg mesnatih, crvenih paprika
- 2kg plavog patlidžana
Priprema:
Paprike operite, očistite i isecite na manje komade. Kuvajte ih u vodi koja je posoljena po ukusu i dodajte jednu ili dve kašike šećera, pola šoljice ulja i malo sirćeta. Kada paprika smekša ostavite je da se dobro ocedi.
Dok se paprika kuva, patlidžan ispeći u rerni. Možete dodati 5-6 crvenih paprika i tri ljute dugačke paprike da se ispeku zajedno - one daju specijalnu aromu pečenih paprika ajvaru. Kada se sve ispeče očistite od kožice i zajedno sa kuvanom paprikom samleti na mašini za meso, na krupnijem šablonu.
Zagrejati pola litra ulja i ubaciti mlevenu papriku i patlidžan da se prže uz neprekidno mešanje sve dok varjača ne ostavi u masi dubok trag, da se vidi dno šerpe. Dodajte i jedan konzervans.
Kada stavite ajvar da se kuva, stavite oprane tegle u tepsiju u koju smo sipali vodu dubine od dva prsta i stavite tegle u rernu na 100 stepeni, jedan sat.
Kada je ajvar kuvan, razlijete ga u tegle i vratite još jedan sat u rernu da se odozgo stvori korica. Još vruće tegle zatvorite.
Ajvar posolite po ukusu. Beli luk ne kuvajte sa paprikama, nego dodajte pre upotrebe ajvara.
Recept piše: Jovana Vuk
Izvor: Gastronomija
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka