Sastojci:

  • 30 kg crvene mesnate paprike
  • 1,5 litra zejtina
  • 200 grama so
  • 50 grama esencija
  • ljuta paprika po ukusu

Priprema:

Ispeći (ispeckati) papriku na plotni šporeta i staviti u šerpu prekrivenu sa kuhinjskom krpom da se malo ohladi.

Oljuštiti papriku (odbaciti dršku i semenke) i staviti je u plastični buškasti džak za krompir da se ocedi preko noći (najbolje se cedi u plastičnim džakovima).

Sutradan samleti oceđenu papriku u mašini za mlevenje mesa ili nekom električnom aparatu.

Staviti šerpu na šporet da se vrlo malo zagreje, sipati samlevenu papriku, dodati zejtin i so i promešati. Pržiti samlevenu papriku otprilike 2 do 2,5 sata zavisno od jačine vatre uz stalno mešanje.

Pri kraju prženja kada je ajvar skoro gotov dodati esenciju i mešati još 10-tak minuta.

Ajvar je gotov kada vidite da kada provučete kutlaču po dnu šerpe iza nje ostaje trag (u toku pečenja ajvar se prvo zgusne, pa opusti, pa ponovo zgusne).

Ostaviti ajvar da se malo prohladi (oko sat, dva) pa sipati u suve i čiste tegle. Ostaviti pune tegle da nepoklopljene odstoje jedno 5-6 sati, a zatim ih zatvoriti poklopcima ili celofanom.

Napomena: Ko voli ljut ajvar može da ispecka i doda ljute paprike po ukusu. Ako zelite mešanu količinu (malo ljut, malo neljut ajvar) podelite ukupnu masu samlevenih paprika na pola i dodajte ljutu samlevenu papriku u jednu polovinu pre prženja. Ljute paprike se dodaju po ukusu.

Izvor: Juznasrbija.info