Sastojci: 

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 600 g kiselog kupusa-ribanac
  • 650 g suvog dimljenog mesa
  • 1.5 l vode
  • 2.5 dl rasola od kiselog kupusa
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika mlevene crvene paprike
  • malo ulja

Za nadev: 

  • 250 g junećeg mlevenog mesa
  • 250 g svinjskog mlevenog mesa
  • 50 g pirinča
  • 50 g dimljene mesnate slanine
  • 1 čen belog luka
  • 1/2 glavice crvenog luka srednje veličine
  • 1 ljuta feferona
  • 1.5 kašičica soli
  • 1/2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašika mlevene crvene paprike
  • 1 jaje

Priprema: 

1. Priprema sarme do kuvanja traje 30 minuta, a kuvanje 210 minuta. Sa glavice kupusa skidati lagano listove i kod svakog lista stanjiti žilu korena radi lakšeg uvijanja sarmi. Dimljeno suvo meso rezati na manje komade kako bi se postigao puniji ukus.

2. Priprema nadeva za sarmu: dimljenu slaninu naseckati na sitne kockice. Pirinač propržiti na malo ulja da pobeli. Beli luk sitno iseckati. Crveni luk sitno iseckati i propržiti na malo ulja. Ljuti feferon sitno iseckati. Mlevenom mesu dodati propržen pirinač, propržen luk, iseckani beli luk, iseckan ljuti feferon, iseckanu dimljenu slaninu, so, suvi biljni začin, biber, crvenu mlevenu papriku i jaje i izmešati viljuškom.

3. Na svaki list kiselog kupusa staviti prepunu kašiku nadeva od mlevenog mesa i uviti sarme. Količina sarmi je zavisna od veličine listova, a u proseku se dobije oko 14 sarmi. 

4. Neutrošene listove kiselog kupusa možete staviti jedan na drugi, pa u kesu i u zamrzivač do sledeće upotrebe. 

5. Ostatak glavice kiselog kupusa – unutrašnji deo, se takođe ne mora baciti. Od njega se može napraviti salata ili se takođe može odložiti u zamrživač.

6. U šerpu od 10 litra staviti ulja da pokrije dno, zagrejati, staviti 2 kašike brašna, promešati pa dodati 1 kašiku crvene mlevene paprike i malo propržiti.

8. Na zapršku staviti kiseli kupus ribanac po celoj površini šerpe.

9. Na ribanac gusto stavljati uvijene sarme i komade suvog dimljenog mesa (rebra, kolenica, kožica od slanine).

10. Dodati 2.5 litra vode i 2.5 dl rasola od kiselog kupusa.

11. Kuvati na laganoj vatri. 3 i po sata, da lagano, jedva primetno krčka. Vaša sarma će nakon 3 i po sata krčkanja biti spremna za posluživanje. 

Savet: Kuvani krompir u ljusci je dobar prilog sarmi. Ova sarma je posebnog ukusa.

Izvor: Recepti