Kandirani đumbir možete jeste kao zdravu grickalicu ili ga možete koristiti kao sastojak za pravljenje slatkiša.

Sastojci:

  • 500 g svežeg đumbira
  • šećer

Priprema:

Operite i oljuštite đumbir, iseckajte ga na komadiće približne veličine. Stavite u šerpu i prelijte vodom da ogrezne. Kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta, odnosno dok ne omekša. Ocedite, izmerite i stavite u posudu, pa dodajte istu količinu šećera i 3 kašike vode. Kuvajte na tihoj vatri dok đumbir ne postane proziran i tečnost ispari.

Onda na još nižoj temperaturi kuvajte stalno mešajući dok ne postane skoro suv. Đumbir zatim uvaljajte u šećer tako da svaki komadić bude prekriven šećerom. Rasporedite komadiće u odgovarajuću posudu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad se sasvim ohladi, stavite u tegle i dobro zatvorite ili ga uvijte u celofan.

PROČITAJTE JOŠ: Lekoviti čaj od đumbira: pomaže u mršavljenju i ublažava stomačne tegobe

Izvor: Stvar ukusa

Sastojci:

  • 500 grama đumbira
  • 500 grama meda
  • pola litra vode (filtrirane, po mogućstvu)

Priprema:

Operite đumbir i oljuštite ga ako želite (mnogi ne ljušte već samo dobro oribaju četkicom za povrće). Isecite đumbir, stavite u šerpu i prelijte vodom i medom. Kad provri, smanjite temperaturu i ostavite da polako vri poklopljeno oko 30 minuta. Zatim skinite poklopac i ostavite na tihoj vatri da vri još oko pola sata, odnosno dok đumbir ne bude dovoljno mek da možete da ga probodete viljuškom. Takođe, sirup bi trebalo da uvri za polovinu.

Sklonite šerpu sa ringle i ostavite da se ohladi. Procedite i sačekajte da otkaplje. Rasporedite đumbir po plehu ili žici preko koje stavite pek-papir. Ostavite da se suši oko 12 časova. Kandirani đumbir čuvajte u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi.

Izvor: Sensa