Sastojci:
Za testo:
- 300 g brašna
- kašičica praška za pecivo
- 100 g šećera u prahu
- 100 g putera
- 70 g mlevenog lešnika
PROČITAJTE JOŠ: Najlekovitiji med od kestena stiže iz manastira Visoki Dečani
Za fil:
- 400 g kesten-pirea
- 150 g putera
- 4 jajeta
- 100 g šećera
- šaka seckanih lešnika
- 2 kesice vanilin-šećera
- prstohvat cimeta
Za dekoraciju:
- 1 belance
- 2 kašike šećera u prahu
- malo limunovog soka
- kandirano voće
- šaka prepečenog lešnika
Priprema:
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i šećerom, dodajte puter isečen na listiće brzo zamesite testo. Uvijte ga u celofan i ostavite da odstoji u frižideru oko sat vremena. Pomešajte rastopljen puter sa šećerom, vanilin-šećerom i cimetom. Razdvojite žumanca od belanaca, pa žumanca sa kesten-pireom dodajte u puter.
Ulupajte čvrst sneg od belanaca, pa sve to dodajte u fil. Testo izvadite iz frižidera i tanko razvucite. Stavite ga u kalup, izbockajte ga viljuškom i pecite oko desetak minuta na 200 stepeni. Zatim sipajte preko testa fil i pecite tart oko pola sata.
Umutite belance sa šećerom i malo limunovog soka. Time ukrasite tart i stavite ga u rernu na 100 stepeni dok sneg od belanaca ne počne da tamni. Ukrasite rendanom čokoladom, kandiranim voćem, mlevenim prepečenim lešnikom.
Izvor: Lisa lepa&srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka