Sastojci:

Za testo:

  • 300 g brašna 
  • kašičica praška za pecivo
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g putera
  • 70 g mlevenog lešnika

PROČITAJTE JOŠ: Najlekovitiji med od kestena stiže iz manastira Visoki Dečani

Za fil:

  • 400 g kesten-pirea
  • 150 g putera
  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • šaka seckanih lešnika
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • prstohvat cimeta

Za dekoraciju:

  • 1 belance
  • 2 kašike šećera u prahu
  • malo limunovog soka
  • kandirano voće
  • šaka prepečenog lešnika

Priprema:

Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i šećerom, dodajte puter isečen na listiće brzo zamesite testo. Uvijte ga u celofan i ostavite da odstoji u frižideru oko sat vremena. Pomešajte rastopljen puter sa šećerom, vanilin-šećerom i cimetom. Razdvojite žumanca od belanaca, pa žumanca sa kesten-pireom dodajte u puter.

Ulupajte čvrst sneg od belanaca, pa sve to dodajte u fil. Testo izvadite iz frižidera i tanko razvucite. Stavite ga u kalup, izbockajte ga viljuškom i pecite oko desetak minuta na 200 stepeni. Zatim sipajte preko testa fil i pecite tart oko pola sata.

Umutite belance sa šećerom i malo limunovog soka. Time ukrasite tart i stavite ga u rernu na 100 stepeni dok  sneg od belanaca ne počne da tamni. Ukrasite rendanom čokoladom, kandiranim voćem, mlevenim prepečenim lešnikom.

Izvor: Lisa lepa&srećna