Umesto putera, margarina, raznih mlečnih i čokoladnih namaza, uvek je najbolje okrepiti se kriškom zdravog hleba od integralnog brašna namazanog sa malo domaćeg, ukusnog džema!
Zašto? Za početak, izbegavate svaku opasnost od holesterola i masnoće, kao i nezdrave konzervanse a ako uspete da ograničite i količinu džema, nema ni opasnosti od viška kilograma. Uz to, pektin koji je sastojak svakog voća doprinosi zdravlju - pomaže izgradnji crvenih krvnih zrnaca, otklanja zatvor, poboljšava sastav kose, kože i noktiju. Takođe, džem skuvan od zrelog voća donosi i sve njegove antioksidantske moći te snižava rizik od karcinoma, naročito u stomaku i debelom crevu.
Kao moćan izvor energije, pomoći će vam da utolite glad bez velikih količina hrane a ako ga pripremite uz korišćenje zamena za šećer, može biti pogodan čak i za dijabetičare.
Napravite džem od egzotične voćne mešavine sa kajsijama! Započnite tako što ćete prvo popariti breskve i oljuštiti ih. Potom operite kajsije i obrišite ih. Izvadite koštice i iseckajte voće. Mango takođe iseckajte na kockice... Kajsije i breskve kojima društvo pravi egzotični mango - sjajnu voćna mešavina koju možete koristiti u poslasticama ili se uz nju osvežiti za doručak.
Recept za džem od egzotične voćne mešavine sa kajsijama pročitajte OVDE!
Najbolja je ona zimnica koja se održi, bez obzira na to koliko su recepti primamljivi.
Ovo je zakon koji dobro poznaju iskusne domaćice, a čak i one će poželeti da isprobaju ove savete.
Štedljive domaćice se uvek ponašaju kao da u kući imaju samo jedan kilogram šećera i jedan kilogram voća...
Razbacivanja nema, a naročito se ne rizikuje sa dragocenim letnjim plodovima koje želimo da sačuvamo za zimu.
Otkrijte OVDE tajne odlične zimnice!
Što manje šećera, što više zdravih sastojaka voća, što manje vremena utrošenog na pripremu zimnice, što više ušteđenih minuta...
to je jednačina zaposlene domaćice koju će, uz ovaj recept, ponovo uspešno rešiti!
Važna napomena:
po želji, možete dodati i druge arome - malo cimeta, vanil-šećera ili ruma.
Ovakav džem ne može dugo da stoji, ali ukućani će taj problem brzo rešiti jer je ukus nenadmašan!
Recept vas čeka na OVOM linku.
Za sve nostalgičare koji uživaju u kiselkastom ukusu najlepšeg džema iz detinjstva, ovo će biti zanimljiv izlet i nova ideja za bogatu ovogodišnju zimnicu!
Pristavite vodu i šećer da se kuvaju, pa operite šljive i očistite koštice, a jabuke oljuštite i narendajte.
Kad se sirup ukuva, dodajte voće i mešajte dok se džem ne skuva...
Ceo recept za ovaj divni džem čeka vas na OVOM linku.
I iskusnije domaćice biće oduševljene dodatkom mirišljavih trava koje će oplemeniti džem od bresaka i pojačati aromu voća!
Ovaj džem kuvajte u dubokoj šerpi uz povremeno mešanje, a posle desetak minuta izbacite ruzmarin.
Pred kraj kuvanja skinite penu, a na samom kraju pritisnite krupnije komade bresaka kašikom za mešanje pire-krompira ili promešajte na kraju mikserom.
Pročitajte recept na OVOM linku.
Atraktivan izgled i neodoljiva aroma pretvoriće džem od nane u vaš omiljeni slatki namaz!
U ovaj osnovni recept sa mentom možete dodati po želji zelene jabuke, ruzmarin, limunov sok...
Sa ovim receptom ćete dobiti 6 šolja ili manjih teglica!
Naučite da pravite marmeladu od sveže mente uz recept sa OVOG linka!
Kad zamirišu slatko i džem od bagrema, u srcu zatrepere uspomene na detinjstvo i najlepše bakine poslastice...
Latice stavite u ključalu vodu i kuvajte ih desetak minuta.
Dodajte šećer i kuvajte kao svako drugo slatko, dok ne postane veoma gusto.
U gotovo slatko sipajte limuntus i ostavite da pusti još koji ključ...
Ceo recept pronaći ćete na OVOM linku. Prijatno!
Najbolje je jesti džem od maslačka ujutru, na prazan stomak, a možete i da ga pomešate sa zelenim čajem ako želite da očistite organizam... Maslačak je vesnik proleća, ukrašava livade i bašte, veoma je lekovit.
Možete ga naći na svakom koraku, ali ako ga koristite za čaj, džem ili stavljate listove u salatu, berite ga daleko od saobraćajnica. Svi delovi su puni vitamina, cvetovi se beru u aprilu i maju, a koren vadi u rano proleće ili ranu jesen...
Recept za ovaj lekoviti džem pročitajte OVDE.
Aromatični džem od krušaka i ruzmarina iznenadiće sve one koji ne poznaju tajne začinskog bilja...
Kada ga pripemite, sipajte ga u čiste sterilizovane i vruće tegle. Oko tegli očistite od džema, zatvorite ih, vruće ih stavite u šerpu u kojoj je vruća voda, pustite da provri, pa ih kuvajte 10 minuta, ali počnite da merite vreme od trenutka kad voda provri.
Pasterizovane tegle sa džemom stavite na žicu i ostaviti da se ohlade...
Saznajte kako da napravite ovaj zanimljivi džem na OVOM linku!
Iskoristite trenutak kada na pijacama ima raznog voća pa napravite ukusne džemove za zimske dane.
Malina i liker od kokosa garantuju odličan ukus, a priprema ovog ukusnog namaza ne zahteva puno truda!
Maline proberite i u šerpi pomešajte sa šećerom i džem-fiksom. Ostavite da odstoji15 minuta.
A za samo 40 minuta pripreme prema receptu koji sledi dobićete slasni džem od malina i likera od kokosa!
Recept se nalazi na OVOM linku, uživajte!
Umesto klasičnog džema, napravite specijalnu mešavinu sa posebnom aromom!
Operite breskve i potopite ih kratko u kipuću vodu. Zatim ih izvadite, ohladite, oštrim nožem oljuštite i izvadite koštice.
Isecite breskve na kockice (trebalo bi da dobijete kilogram) i stavite ih u veći lonac.
Operite matičnjak, otresite ga od vode i isecite na uske trake. Pomorandže operite vrelom vodom i obrišite ih.
Ispratite recept detaljnije OVDE.
Džem neodoljivog mirisa i idealna dopuna zimnici u prolećnim danima, kad zaliha drugih džemova već ponestane...
Džem samo od pomorandži, za razliku od prethodnog, spremićete tako što ćete prvo oljuštiti pomorandže, iseći ih na kriške i posuti šećerom pa ostaviti na hladnom preko noći.
Na kori ogulite beli sloj sa unutrašnje strane pa ih skuvati u vodi, ohladiti pa iseći na rezance.
Stavite pomorandže sa šećerom na vatru, pa posle desetak minuta kuvanja dodajte i rezance od kore...
Recept za ovaj džem nalazi se na OVOM linku.
Za sve sladokusce koji smatraju da je džem od šipaka najlepša slatka zimnica, evo izazovne kombinacije kojoj neće odoleti...
Šipurak operite, očistite od semena. Nalijte sa 500 ml vode i osam sati pustite da omekša. Kuvajte oko 20 minuta, pa ispasirajte pire.
Jabuke očistite od semena, iseckajte i sa sokom od limuna dodajte u pire. Umešajte šećer i džem-fiks, pa ostavite da vri četiri minuta. Skinite penu...
Pročitajte dalje klikom na OVAJ link!
U ovom ukusnom džemu nema dodatog šećera, a pomoći će svima koji pate od zatvora.
Možete ga spremiti u bilo koje godišnje doba, jer ne sadrži sezonsko voće.
Samo isecite urme i suve šljive na komadiće, spustite ih u ključalu vodu i kuvajte dok se masa ne zgusne.
Dobićete količinu od oko 20 kašika džema.
Način upotrebe i detalje pripreme saznajte na OVOM linku.
Pobednik na beogradskom Sajmu etno hrane i pića 2012. godine Nebojša Milojić počeo je da se bavi proizvodnjom džemova kad je ostao bez posla.
Brojne mušterije i sladokusci odavno su prepoznali trud koji Nebojša Milojić (50) iz sela Vlahovo, 27 kilometara od Svrljiga, ulaže u proizvodnju i kvalitet džemova od samoniklog divljeg voća.
"Pravim džemove od šipurka, drena, trnjine, divlje kupine, divlje trešnje, crnog duda, divlje jagode, zove, crnog gloga i mešanog voća. Kuvam ih od čistog voća, ali pošto kupci traže da bude slađe po želji dodam šećer", kaže Nebojša kojem i sinovi i supruga kad mogu pomognu u berbi i pripremi...
Pročitajte više na OVOM linku.
Izvor: Lisa
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka