Sastojci (za 4 osobe): 

  • 1 pile (1,6 kg)
  • 1 limun
  • 2 grančice žalfije
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • so, biber
  • 2 komorača
  • 600 g tikvica
  • 200 g čeri-paradajza
  • 3 paradajza
  • 1 kašičica šećera
  • balzamiko sirće
  • 1 čen belog luka
  • 125 g instant palente
  • 500 ml bujona
  • 100 g sira maskarpone
  • naribani muskatni oraščić

Priprema:

Operite i osušite pile. Odvoite batake i krila. Presecite pile. Operite i osušite limun. Naribajte koru i iscedite sok. Operite i osušite žalfiju. Delove piletine premažite sa 4 kašike ulja, začinite pa pospite korom limuna. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Narežite komorač na ploške. Narežite tikvicu na ploške. Očistite paradajz. Male prerežite, a velike nasecite na ploške. Pomešajte povrće pa začinite solju, biberom, šećerom, 1 kašikom ulja, sokom od limuna i sirćetom. Zajedno s izgnječenim belim lukom stavite na pleh. Na to stavite piletinu i žalfiju i pecite 40-45 minuta.

VIŠE: Idealno jelo za porodični ručak: pikantna piletina u bogatom sosu

Skuvajte palentu u bujonu, umešajte maskarpone i začinite. Odvojte pileća prsa od kostiju. Poslužite zajedno s batacima i povrćem i (po želji) žalfijom. Odvojeno poslužite palentu.

Vreme pripreme: 105 minuta

Recepte piše: Marija Jakob