Margarin se proizvodi od biljnih ulja, bogat je nezasićenim masnim kiselinama.

Pogledajte kako ga možete i sami napraviti

Sastojci:

  • pola šoljice mleka/vode
  • jedna šoljica ulja (suncokretovo ili mešavina maslinovog i suncokretovog) ili pola šoljice suncokretovog ulja i pola šoljice kokosovog ulja
  • jedno žumance
  • jedna kašičica limunovog soka
  • pola kašičice soli

VIŠE: Kako da napravite domaći puter od kikirikija

Priprema:

Za izradu su potrebni: mikser, dve činije (različitih veličina, kako bi mogle stati jedna u drugu) i led.

U većoj činiji izdrobite led i dodajte malo vode kako bi se održavala temperatura oko 0°C . U manju posudu, uronjenu u veću sa ledom, dodajte sastojke na sledeći način:

Zagrejte vodu i ulje na otprilike 40 stepeni. U manju posudu ulijte ulje u koje ste ranije umešali žumance i na najjačoj brzini mutite. Dodajite pomalo mleka/vode i mutite još oko dva minuta dok se voda i ulje ne povežu. Dodajte limunov sok i so pa lagano mutite dok se margarin ne zgusne. Po želji na kraju možete da dodate i neki začin po želji.

VIŠE: Pet grešaka na ženskom jelovniku

Margarin prebacite u neku posudu i čuvajte u frižideru. Najbolje je koristiti ga u roku dva-tri dana.

Izvor: Ordinacija.hr