Prva greška: Hrana pržena u dubokoj masnoći.

Pomfrit i druga hrana pržena u dubokoj masnoći verovatno su najgori mogući izbor od svega što možete da pojedete.  Najbolje je hranu pripremati brzopotezno i to na vrlo malo ulja (najbolje na maslinovom).

Druga greška: Visokokalorični margarin.

Margarin je loš izbor zato što sadrži mnogo nezasićenih masnoća koje u našem telu stvaraju loš holesterol. Ako volite takve namaze, radije odaberite maslac nego margarin, jer on sadrži zasićene masnoće koje povećavaju HDL (dobar holesterol).  Ako pripremate hranu na maslacu, najbolje će biti da ga stavite manje nego inače, ali dodajte i malo maslinovog ulja.

Treća greška: Beli hleb lepi se za želudac.

Osim što ima loše nutritivne vrednosti, on se lepi za želudac i izaziva osećaj težine i nadutosti. Hleb sa žitaricama mnogo je bolji izbor za probavu jer je bogat vlaknima i ostalim hranljivim materijama.

Četvrta greška: Beli pirinač pun je „ničega“.

Jednostavno rečeno, zrno belog pirinča puno je „ničega“ – nema vlakana ni potrebnih vitamina, ali zato ima visok glikemijski indeks, što znači da vremenom može uzrokovati dijabetes tipa 2. Integralni pirinač sadrži tri puta više vlakana i drugih hranljivih materija i samim tim je i lakše probavljiv.

Peta greška: Beli šećer ometa rad imuno sistema.

Da li ste znali da beli šećer, osim što kvari zube i goji, ometa rad leukocita, belih krvnih zrnaca, koji su odgovorni za odbranu ljudskog organizma od virusa i bakterija. Ako želite da pojedete nešto slatko, najbolji izbor je voće, ali ako vam to nije dostojna zamena za slatkiše, jedite – tamnu čokoladu.