Kada se pripremi na odgovarajući način, čili jelima daje vrlo bogat ukus! Isprobajte odlične recepte koji će roštiljskom mestu dati bogatiji ukus...
Čili papriku, koja potiče iz Južne Amerike, Meksikanci su gajili još pre 9.000 godina. Ovaj izuzetno popularan dodatak jelima u čitavoj Americi, zbog velike ljutine u Evropi je zabranjen za korišćenje.
Prema Skovilovoj skali, slatka paprika ima nula jedinica ljutine, dok feferona, koja je kod nas najzastupljenija i smatra se najljućom paprikom, broji od 100 do 1.000 skovila. Ljutina čili paprike meri se desetinama hiljada, pa i sa više od milion skovila.
Čak i za ljubitelje pikantnog ukusa tako ljuta paprika predstavlja izazov. Međutim, ukoliko se priprema kao dodatak jelu, naročito sosevima, njena specifična ljutina daće sosu puniji ukus, a pri tome će na organizam delovati izuzetno blagotvorno. Naime, prisustvo kapsacina, koji daje ljutinu, jedan je od najboljih prirodnih antiseptika. Kapsacin ne samo što ubrzava metabolizam već i u organima za varenje sprečava razvoj bakterija. Takođe, deluje i antiupalno, snižava holesterol u krvi i koristi čitavom kardiovaskularnom sistemu. Velike količine vitamina C i A u čili papričicama pomažu u borbi protiv infekcija, dok su najnovija istraživanja pokazala i to da je kapasacin izuzetno delotvoran u lečenju raka prostate.
Sve ove činjenice više su nego dovoljan razlog da probate blago vatrene zalogaje pune zdravlja. Čili sosevi, idealni su kao prilog roštilju i uopšte svim jelima s mesom. Izdvojili smo za vas dva recepta koja su nam se najviše dopala, gde ljutina daje tek nešto pikantniji, ali neobično bogat ukus.
Slatko-ljuti sos
Sastojci:
- 4 veće, mesnatije crvene paprike
- 4 šargarepe
- 2 glavice belog luka
- 1 limun
- 1 crvena čili paprika
- 2 dl sirćeta
Priprema:
Povrće operite i oljuštite. U šerpu sipajte sirće, dodajte papriku, šargarepu i luk, i ostavite da se krčka dok ne omekša. Pred kraj dodajte limunov sok i iseckanu čili papriku. Dobro promešajte i ostavite da se ohladi. Potom sipajte u blender, izmiksajte, prespite u odgovarajuću posudu i poslužite.
Roštilj sos
Sastojci:
- 150 g putera
- od kikirikija
- kašika limunovog soka
- kašičica šećera
- crvena čili papričica
- čen belog luka
Priprema:
Iseckajte nasitno beli luk i čili papriku i umešajte u puter od kikirikija. Dodajte sok od limuna i šećer, dobro umutite i blago zagrejte u šerpi. Poslužite kao prilog uz pečenu piletinu ili prelijte preko ražnjića.
Pripremila: Maja Bunčić