Sastojci (za 12 parčića):
Za testo:
- 80 g šećera
- 140 g putera
- jaje
- rendana kora jednog limuna
- so
- 250 g brašna
Za fil:
- jaje
- 1 žumance
- 2 kašike šećera
- 150 g slatke pavlake
- sok 2 limuna
- sok jedne pomorandže
Priprema:
Za sipkavo testo lagano umutite puter sa 80 g šećera. Dodajte jaje, rendanu koru limuna, prstohvat soli i na kraju brašno. Sve brzo umestite u glatko testo, zamotajte u foliju i oko 30 minuta ostavite u frižideru.
Kalup za tortu (o 24 cm) podmažite. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Testo rastanjite i položite ga u kalup, sa ivicama podignutim uz rub. Testo na više mesta probodite viljuškom. Prekrijte masnim papirom i opteretite ga sa nekoliko oraha u ljusci ili zrnima pasulja.
Testo pecite oko 20 minuta. Izvadite. Sklonite orahe i papir. Ostavite da se testo ohladi. Temperaturu rerne smanjite na 180 stepeni. Za fil penasto umutite jaje, žumance i 2 kašike šećera. Dodajte slatku pavlaku. Fil začinite sokom limuna i pomorandže. Krem dobro promešajte i ravnomerno premažite preko testa. Zatim tart dopecite u rerni još 30 minuta. Eventualno, pred kraj pokrijte masnim papirom. Kolač od limuna servirajte dobro rashlađen.
Vreme pripreme: 95 minuta + za hlađenje 30 minuta
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka